Wykonanie

Jestem bardzo szczęśliwa, że powstał tak ciekawy konkurs (www.comfortfood.pl .) związany z dniem Mamy i ukochanym przez Was- daniem, które to robiła z całego
serca, specjanie dla Was. Ja mogłabym zamieścić całą masę przepisów, które zawsze będą mi się kojarzyć z czasem dzieciństwa, ponieważ moja mama uwielbiała piec i gotować. Ale pieczenie stało się jej prawdziwą pasją i jest w tym niedoścignioną mistrzynią! Smak jej ciast jest nie do podrobienia przez nikogo. Kto próbował ten wie o czym mówie!Ale są pewne przepisy, na których myśl od razu czuje się smak i zapach. I takim właśnie jest przepyszne
ciasto drożdżowe, które moja mama robiła dość często jak byłam dzieckiem. Najbardziej uwielbiałam to z z sezonowymi
owocami i całą masą kruszonki na górze. Już po przekroczeniu progu domu, unosił się ten zniewalający zapach pieczonego ciasta, który wkradał się do każdego pomieszczenia, i powodował że każdy z nas przebierał z nogi na nogę, w oczekiwaniu na moment kiedy to w końcu ciasto się upiecze i będzie można rozkoszować się jego smakiem. Mama zawsze nie pozwalała jeść gorącego ciasta, bo twierdziła, że będą nas bolały brzuchy, ale kto by Jej wtedy słuchał, gdy na
stole stało, pachnące
ciasto drożdżowe z
rabarbarem z własnego ogrodu i najlepszą na świecie kruszonką...Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-)))Zapraszam!

PRZEPIS NA
CIASTO DROŻDŻOWE:SKŁADNIKI:- 750g
mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska)- 150 g
cukru- 1 torebka
cukru waniliowego-5 kropli
aroamtu cytrnowego- 250 g
masła roztopionego w rondelku- 1/2 opakowania świeżych
drożdży- 100ml ciepłego
mleka- 5
jajek- 5 łodyg
rabarbaru- 5 łyżek
cukru na kruszonkę:- 150 g
mąki- 75 g
cukru- 75 g
masła-
rodzynki

WYKONANIE:-
mąkę wsyp do miski-
drożdże rozpuść w letnim
mleku z dodatkiem
curku- zrób wgłębienie w
mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną
maki, pozostaw do podwojenia objętości- w misce za pomocą miksera utrzep
jajka z
cukrem,- zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy
jajka, roztopione
masło i pozostałe składniki-wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać pęchęrzyki powietrza, a ciasto będzie odchodziło od miski (nie mniej niż 15- 20 minut)- odstawiamy na godzinę aby ciasto wyrosło- w tym czasie obieramy
rabarbar, kroimy łodygę w paski o grubości 2 cm- na dużej patelni smazymy
rabarbar z
cukrem,- wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1 , 5 cm- na blacie łyżką rozporowadzamy przesmażony
rabarbar, posypujemy
rodzynkami- blat rolujemy w wałek, kroimy (tak jak na
bułki ślimaki) na 6-8 cm kawałki, i ukłądamy spiralą do góry na blaszce, kawałek po kawałku koło siebie.- odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce- wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy 60 minut w temp 200 stopni CPrze, prze, przepyszne!

idelanie puszyste i wilgotne...idealnie słodko - kwaśne...

SMACZNEGO!ZE SPECJALNĄ DEDYKACJĄ DLA MOJEJ MAMY :*

MIŁEGO DNIA!KONKURS:www.comfortfood.pl .