ßßß Cookit - przepis na Chałka drożdżowa przepyszna!

Chałka drożdżowa przepyszna!

nazwa

Wykonanie

Zawsze, jak chcę zrobić coś słodkiego dla mojego męża, który jest chyba największym łakomczuchem jakiego znam, staram zrobić się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował. Ale są pewne rzeczy, które nigdy nie wychodzą z kanonu ukochanych ciast, między innymi jest to bardzo dobre i puszyste ciasto drożdżowe. Uwielbiam je podawać na śniadanie, z ciepłym kakao lub kawą, do tego świeże i prawdziwe masło i najlepszy miód jaki mam. Ostatnio odkryłam miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który Wam szczerze polceam smakuje jak karmel. Ponadto jest bardzo zdrowy.
Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-)
Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 750g mąki pszennej (np. babuni)
- 200 ml mleka
- 5 jaj
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- 160 g cukru
- 180 g masła
- cukier waniliowy
- zapach cytrynowy
kruszonka:
-150 g mąki
-75g curku
- 75 g masła
WYKONANIE:
- mleko podgrzać
- mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, posypać łyżeczką cukru, dodać niewielką ilość mleka, i mąki z brzegów, zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości
- masło rozpuścić w rondelku
- jaja za pomocą trzepaczki utrzeć z cukrem
- do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto
- dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minut
- odstawiamy w ciepłe miejsce
- ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 minut
- po tym czasie ciasto przekładamy do foremek, do połowy ich wysokości
- przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy składniki i posypujemy ciasto
- odstawiamy foremki w ciepłe miejsce na 15 minut
- wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 minut w temp. 220 stopni C
Ciasto całkowicie studzimy, możemy podać z masłem i miodem, dżemem, czy konfiturą, lub po prostu zjeść samo ze smakiem!
Życzę smacznego!
Miłego dnia!
Zapraszam na FB SmykWKuchni!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/04/chaka-drozdzowa-przepyszna.html