Wykonanie

Zawsze, jak chcę zrobić coś słodkiego dla mojego
męża, który jest chyba największym łakomczuchem jakiego znam, staram zrobić się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował. Ale są pewne rzeczy, które nigdy nie wychodzą z kanonu ukochanych ciast,
między innymi jest to bardzo dobre i puszyste
ciasto drożdżowe. Uwielbiam je podawać na śniadanie, z ciepłym
kakao lub
kawą, do tego świeże i prawdziwe
masło i najlepszy
miód jaki mam. Ostatnio odkryłam
miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który Wam szczerze polceam smakuje jak karmel. Ponadto jest bardzo zdrowy.Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie
ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki
drożdżowe, a z
rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-)Przedstawiam
drożdżową chałkę z kruszonką!Zapraszam!



SKŁADNIKI:- 750g
mąki pszennej (np. babuni)- 200 ml
mleka- 5 jaj- 1/2 opakowania
drożdży świeżych- 160 g
cukru- 180 g
masła-
cukier waniliowy-
zapach cytrynowykruszonka:-150 g
mąki-75g
curku- 75 g
masła

WYKONANIE:-
mleko podgrzać-
mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone
drożdże, posypać łyżeczką
cukru, dodać niewielką ilość
mleka, i
mąki z brzegów, zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości-
masło rozpuścić w rondelku-
jaja za pomocą trzepaczki utrzeć z
cukrem- do miski z
mąką dodać
mleko i
jaja, zacząć wyrabiać ciasto- dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minut- odstawiamy w ciepłe miejsce- ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 minut- po tym czasie ciasto przekładamy do foremek, do połowy ich wysokości- przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy składniki i posypujemy ciasto- odstawiamy foremki w ciepłe miejsce na 15 minut- wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 minut w temp. 220 stopni C

Ciasto całkowicie studzimy, możemy podać z
masłem i
miodem,
dżemem, czy
konfiturą, lub po prostu zjeść samo ze smakiem!



Życzę smacznego!Miłego dnia!

Zapraszam na FB SmykWKuchni!