Wykonanie
Najlepsze
ciasto drożdżowe jakie do tej
pory robiłam - wysokie, mięciutkie, pulchniutkie. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory :)

Składniki:60 dag
mąki pszennejpół szklanki
cukrupół
masła lub
margaryny4
jajka0,25 litra
mleka5 dag
drożdży¼ łyżeczki
solipół
olejku cytrynowegopół paczki
cukru waniliowegorodzynkiKruszonka:6 dag
mąki3 dag
cukru pudru3 dag
masłaSposób przygotowania:1. Do ciepłego
mleka dodać pół łyżeczki
cukru, wsypać pokruszone
drożdże i wymieszać. W przesianej
mące zrobić dołeczek i wlać
drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.2. Następnie dodać utarte
jajka (4
żółtka i 2
białka), stopione
masło,
sól i wyrobić ciasto. Ciasto może być rzadkie ale powinno odchodzić od ręki.
Potem dodać ubitą pianę z dwóch
białek i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać
rodzynki i
olejek cytrynowy i wyrobić ciasto.3. Ciasto przełożyć do blaszki, posypać kruszonką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, wstawić je do piekarnika na około 1 godzinę ( w 175 C). gdy wierzch się zarumieni, przykryć papierem pergaminowym aby kruszonka się nie przypaliła.

SMACZNEGO :)