ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory robiłam - wysokie, mięciutkie, pulchniutkie. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory :)
Składniki:
60 dag mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół masła lub margaryny
4 jajka
0,25 litra mleka
5 dag drożdży
¼ łyżeczki soli
pół olejku cytrynowego
pół paczki cukru waniliowego
rodzynki
Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła
Sposób przygotowania:
1. Do ciepłego mleka dodać pół łyżeczki cukru, wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. W przesianej mące zrobić dołeczek i wlać drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.
2. Następnie dodać utarte jajka (4 żółtka i 2 białka), stopione masło, sól i wyrobić ciasto. Ciasto może być rzadkie ale powinno odchodzić od ręki. Potem dodać ubitą pianę z dwóch białek i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rodzynki i olejek cytrynowy i wyrobić ciasto.
3. Ciasto przełożyć do blaszki, posypać kruszonką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, wstawić je do piekarnika na około 1 godzinę ( w 175 C). gdy wierzch się zarumieni, przykryć papierem pergaminowym aby kruszonka się nie przypaliła.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/11/ciasto-drozdzowe.html