Wykonanie

Idealne
drożdżowe ciasto w sam raz na deszczowe, zimne wieczory z
kubkiem ciepłego
mleka lub
kakao. Ciasto jest delikatne, puszyste o lekkim
cytrusowym aromacie, a wszytko dopełnia wspaniała krucha kruszonka.Składniki na ciasto:1,20 kg
mąki tortowej1 szklanka
cukru1 kostka
masła lub
margaryny5
jajek1/2 szklanki
mleka10 dag
drożdży1
olejek cytrynowy1 paczka
cukru waniliowego10 dag
rodzynek1 opakowanie kandyzowanej
skórki pomarańczowejSkładniki na kruszonkę:3/4 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
cukru pudru5 dag
masła lub
margaryny1
jajko do posmarowania ciastaDo ciepłego
mleka dodajemy pokruszone
drożdże oraz łyżeczkę
cukru.
Mleko,
drożdże i
cukier....................................................Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Drożdże po wyrośnięciu...............................................Połowę przesianej
mąki sypiemy do miski i wlewamy wyrośnięte
drożdże.
Mąka i
drożdże....................................................................
Mąkę z wyrośniętymi
drożdżami mieszamy tworząc rozczyn.

Rozczyn............................................................................................Następnie przykrywamy go czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Rozczyn po wyrośnięciu...............................................
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości.
Żółtka i
cukier.............................................................................Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego resztę przesianej
mąki, utarte
żółtka, stopione
masło,
olejek cytrynowy,
cukier waniliowy,
rodzynki i posiekaną
skórkę pomarańczową.

Składniki na
ciasto drożdżowe.......................................................Ciasto wyrabiam tak długo, aż będzie odstawało od ręki.

Ciasto po wyrobieniu........................................................................Gdy ciasto będzie z łatwością odrywać się od ręki wówczas ubijamy pianę z
białek na sztywno, a następnie łączymy ją z
ciastem.

Ciasto i piana z
białek......................................................Gotowe ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną dokładnie papierem do pieczenia, wypełniając ją
ciastem do połowy wysokości. Jeżeli nie macie tak dużej blaszki to pieczcie ciasto w dwóch foremkach, tak aby w każdej ciasto nie przekraczało połowy foremki inaczej podczas pieczenia ciasto wykipi nam z foremki.

Na blaszce..............................................Zrobić kruszonkę-czyli zagniatamy
mąkę z
cukrem pudrem i rozgrzanym
masłem.
Mąka,
masło i
cukier puder..............................................................Po wyrobieniu pokruszyć kruszonkę i lekko przesypać
mąką tak aby się nie lepiła.

Kruszonka.....................................................................Ciasto na blaszce smarujemy roztrzepanym
jajkiem, a następnie posypujemy kruszonką i pozostawiamy je w ciepłym miejscu.

Smarowanie
jajkiem i posypywanie kruszonką.............................................Gdy ciasto
podroście wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 1 godzinę.

Ciasto przed pieczeniem.............................................Gdy wierzch się zrumieni przykrywamy go pergaminowym papierem, aby nie spaliła się nam kruszonka. Ciasto po upieczeniu sprawdzamy wykałaczką, jeżeli jest czysta to znaczy że
ciasto drożdżowe jest upieczone, jeżeli nie pieczemy je wtedy jeszcze około 10-15 minut. Smacznego !!!
Ciasto drożdżowe po upieczeniu............................................

Placek
drożdżowy pospolity.......................................................

I jeszcze raz..................................................................................

I z bliska...........................................................................