Wykonanie
Składniki500g
mąki pszennej (użyłam typ 650)200g
masła100g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego (używam takiego domowej roboty)1 szczypta
soli3
jajka1 małe opakowanie
rodzynekrozczyn15g
drożdży200ml
mleka1 łyżka
cukru2 łyżki
mąkikruszonka100g
mąki50g
margaryny4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSposób przygotowaniaKrok 1
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Wrzucamy do niego pokruszone
drożdże i łyżkę
cukru, mieszamy, a następnie lekko zagęszczamy 2 łyżkami
mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.Krok 2
Masło roztapiamy i studzimy.
Rodzynki sparzamy, aby nie odstawały od ciasta.Krok 3Gdy rozczyn podrośnie, wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami (oprócz
rodzynek) i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od miski (ja wrzucam wszystko do robota i wyrabia się samo;). Jeśli jeszcze będzie się lepić, podsypujemy
mąką. Na koniec dorzucamy
rodzynki, mieszamy. Wyrobione ciasto wkładamy do prostokątnej foremki, wysmarowanej
margaryną i wysypanej
bułką tartą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. pół godziny.Krok 4W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę:
mąkę,
cukier,
margarynę i
proszek do pieczenia mieszamy tak, aby powstała nam sucha posypka. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta, a gdy wyrośnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 min. w 180°C.