ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z rodzynkami i kruszonką

Drożdżówka z rodzynkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
500g mąki pszennej (użyłam typ 650)
200g masła
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (używam takiego domowej roboty)
1 szczypta soli
3 jajka
1 małe opakowanie rodzynek
rozczyn
15g drożdży
200ml mleka
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
kruszonka
100g mąki
50g margaryny
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Krok 1
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Wrzucamy do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru, mieszamy, a następnie lekko zagęszczamy 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Krok 2
Masło roztapiamy i studzimy. Rodzynki sparzamy, aby nie odstawały od ciasta.
Krok 3
Gdy rozczyn podrośnie, wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek) i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od miski (ja wrzucam wszystko do robota i wyrabia się samo;). Jeśli jeszcze będzie się lepić, podsypujemy mąką. Na koniec dorzucamy rodzynki, mieszamy. Wyrobione ciasto wkładamy do prostokątnej foremki, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. pół godziny.
Krok 4
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia mieszamy tak, aby powstała nam sucha posypka. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta, a gdy wyrośnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 min. w 180°C.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/4227/drozdzowka-z-rodzynkami-i-kruszonka