Wykonanie
Moja ulubiona
chałka, przypomina mi tą którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa, z
kubkiem mleka, z
dżemem lub po prostu samym
masłem. Jest po prostu pyszna. U mnie musi być z kruszonką, ale można również zrobić bez niej, lub po prostu posypać czym chcecie np.
makiem.Za przepis dziękuję Evence z bloga Arabeska Waniliowa
Składniki:500 g
mąki pszennej30 g
drożdży świeżych1 szklanka ciepłego
mleka50 g
margaryny (
daję masło)50 g
cukru1
jajkoszczypta
soli1 rozmącone
jajko na glazuręKruszonka:185 g
mąki100 g
cukru16 g
cukru waniliowego100 g
masłaZ
drożdży, 1 łyżeczki
cukru, 1/2 szklanki ciepłego
mleka i odrobiny
mąki przygotowujemy rozczyn. Pozostawiamy na kilka minut, do czasu aż zacznie się podnosić.Następnie
cukier ucieramy z
jajkiem, dodajemy pozostałe
mleko,
mąkę,
sól, wyrośnięty rozczyn i dokładnie zagniatamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone
masło lub
margarynę (ale przestudzone, nie gorące). Jeszcze trochę wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto dzielimy na tyle równych części z ilu wałeczków zamierzamy zaplatać
chałkę. Ja swoją zwykle zaplatam z 6 wałeczków, a jak to zrobić możecie zobaczyć na filmiku poniżej, albo jeszcze tutaj . Jeśli chcecie obejrzeć samo zaplatanie, to zaczyna się od ok. 1:50, wcześniej jest formowanie wałeczków :)Zaplecioną
chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja używam blachy z piekarnika, a
chałkę układam na blaszce na ukos, po przekątnej gdyż
chałka w trakcie drugiego wyrastania i pieczenia bardzo zwiększa swoją objętość.Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C.Z podanych wyżej składników przygotowujemy kruszonkę: składniki suche mieszamy razem, po czym dodajemy rozpuszczone, gorące
masło i mieszamy, można za pomocą miksera.Wyrośniętą
chałkę smarujemy rozkłóconym
jajkiem, oraz posypujemy kruszonką.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut (u mnie wychodzi ok. 30 min.) aż się ładnie zrumieni. Studzimy na kratce.Smacznego ;)Filmik autorstwa
Maya prowadzącej bloga "Chai
Time"