ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Moja ulubiona chałka, przypomina mi tą którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa, z kubkiem mleka, z dżemem lub po prostu samym masłem. Jest po prostu pyszna. U mnie musi być z kruszonką, ale można również zrobić bez niej, lub po prostu posypać czym chcecie np. makiem.
Za przepis dziękuję Evence z bloga Arabeska Waniliowa
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
50 g margaryny (daję masło)
50 g cukru
1 jajko
szczypta soli
1 rozmącone jajko na glazurę
Kruszonka:
185 g mąki
100 g cukru
16 g cukru waniliowego
100 g masła
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn. Pozostawiamy na kilka minut, do czasu aż zacznie się podnosić.
Następnie cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy pozostałe mleko, mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn i dokładnie zagniatamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło lub margarynę (ale przestudzone, nie gorące). Jeszcze trochę wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na tyle równych części z ilu wałeczków zamierzamy zaplatać chałkę. Ja swoją zwykle zaplatam z 6 wałeczków, a jak to zrobić możecie zobaczyć na filmiku poniżej, albo jeszcze tutaj . Jeśli chcecie obejrzeć samo zaplatanie, to zaczyna się od ok. 1:50, wcześniej jest formowanie wałeczków :)
Zaplecioną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja używam blachy z piekarnika, a chałkę układam na blaszce na ukos, po przekątnej gdyż chałka w trakcie drugiego wyrastania i pieczenia bardzo zwiększa swoją objętość.
Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C.
Z podanych wyżej składników przygotowujemy kruszonkę: składniki suche mieszamy razem, po czym dodajemy rozpuszczone, gorące masło i mieszamy, można za pomocą miksera.
Wyrośniętą chałkę smarujemy rozkłóconym jajkiem, oraz posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut (u mnie wychodzi ok. 30 min.) aż się ładnie zrumieni. Studzimy na kratce.
Smacznego ;)
Filmik autorstwa Maya prowadzącej bloga "Chai Time"
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/06/chaka.html