Wykonanie
Drożdżowe czy kruche.... a może dwa w jednym? :) Dzisiaj proponuję Wam "conchas". Są to tradycyjne meksykańskie słodkie
ciasteczka kształtem przypominające muszlę.
Drożdżowy środek otulony kruchą skorupką. Wychodzą dość spore i doskonale nadają się na drugie śniadanie. Idealnie smakują w towarzystwie szklanki
mleka.Przepis znaleziony na stronie przepisownia.pl . (zmniejszyłam jedynie ilość
cukru). Polecam :)Składniki na c iasto kruche:160 g
cukru90 g
margaryny , zimnej, pokrojonej na kawałki90 g
masła , zimnego, pokrojonego na kawałki250 g
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
cukru waniliowegoSkładniki na
ciasto drożdżowe:140 g
cukru80 g
margaryny80 g
masła1 łyżka suchych
drożdży (15 g)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
cukru waniliowego25 g
mleka4
jajka520 g
mąki2 łyżeczki
soliwykonanie thermomix:ciasto kruche: Do naczynia miksującego wsypać
cukier, zemleć 15 s/obr. 10. Dodać
margarynę,
masło,
mąkę i ekstrakt
waniliowy, wymieszać 15-20 s/obr. 5. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
ciasto drożdżowe : Do naczynia miksującego wsypać
cukier, dodać
margarynę,
masło,
drożdże, ekstrakt
waniliowy i
mleko, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2. Dodać
jajka i
sól, wymieszać 10 s/obr. 5.Dodać
mąkę i wyrobić 2 min/interwał . Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 45 minut).Następnie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Ciasto drożdżowe podzielić na 20 równych części, uformować kulki. Kulki ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze w odległości ok 8 cm od siebie. Kruche ciasto podzielić na 20 równych części, uformować małe okrągłe płaskie placki. Na każdą kulkę
ciasta drożdżowego układać placuszek ciasta kruchego, lekko docisnąć i uformować kulkę. Za pomocą
ostrego noża naciąć rowki przypominające wzór na muszli
małży.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190 stopni. Upieczone studzić na kratce.wykonanie tradycyjne:ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
ciasto drożdżowe: wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą wyrobić. Ciasto odstawić pod przykryciem na ok 45 minut do podwojenia objętości.Następnie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Ciasto drożdżowe podzielić na 20 równych części, uformować kulki. Kulki ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze w odległości ok 8 cm od siebie. Kruche ciasto podzielić na 20 równych części, uformować małe okrągłe płaskie placki. Na każdą kulkę
ciasta drożdżowego układać placuszek ciasta kruchego, lekko docisnąć i uformować kulkę. Za pomocą
ostrego noża naciąć rowki przypominające wzór na muszli
małży.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190 stopni. Upieczone studzić na kratceSmacznego :)