ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec z kremem czekoladowym

Orzechowiec z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 250 g margaryny
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika 1 łyżka
Wykonanie:
Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym.
Karmel orzechowy:
-1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki miodu
- 25 dkg orzechów
Krem czekoladowy nr 1
- 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej
- 120 g kremu czekoladowego typu Nutella
- łyżka mleka w proszku
- garść suszonych żurawin (namoczonych w alkoholu)
Wykonanie:
Masło ucieramy na puch około 5- 6 minut, dodajemy po łyżce kremu czekoladowego, ciągle ucieramy co najmniej 10 minut, dodajemy mleko w proszku. Ucieramy. Na sam koniec dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką wykładamy na dolny blat.
Krem budyniowy, nr 2
- 170 g masła o temp. pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml mleka
- opakowanie budyniu czekoladowego (3/4 opakowania)
Wykonanie:
Przygotowujemy budyń (gęsty) studzimy. Budyń musi być całkowicie zimny. Masło ucieramy co najmniej 7 minut, dodajemy cukier ucieramy nadal, dodajemy po łyżeczce budyniu, ucieramy bardzo powoli, nie spieszymy się z dodawaniem budyniu. Cały krem ubijamy nie mniej niż 20 minut. Wtedy będzie bardzo puszysty i gładki. Krem wykładamy na drugi blat, przykrywamy trzecim blat z orzechami.
Smacznego!
Wyjątkowe ciasto orzechowo -piernikowe, szczerze polecam!
spróbuj też:
Snickers
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/orzechowiec-z-kremem-czekoladowym.html