Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 200 gramów
miód 150 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 100 gramów
mąka 500 gramów
mleko 4 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1,5 łyżek deserowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
mleko 2 szklanek
kasza manna 4 łyżek stołowych
cukier puder 300 gramów
masło 250 gramów
dżem z czarnej porzeczki 200 gramów
margaryna 100 gramów
cukier 150 gramów
kakao 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto:
miód,
żółtka, 200g
masła, 4 łyżki
mleka, 100g
cukru,
mąkę ,
sodę i przyprawę wyrobić mikserem na jednolita masę. Przykryć i odstawić do lodówki na dobę. Podzielić ciasto na 4 części, każdą ułożyć w oddzielnej formie i piec po 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić.Krem: zagotować
mleko, wsypać
kaszę manna i
cukier puder i gotować, aż masa zgęstnieje, wystudzić. Miękkie
masło utrzeć mikserem na puszystą masę, ucierając, dodawać po łyżce zimnej
kaszki (można dodać kilka kropel
zapachu waniliowego).Zimne placki przekładać na przemian
dżemem porzeczkowym i kremem, docisnąć.Polewa: mieszając podgrzewać na małym ogniu
margarynę z
kakao i 150g
cukru. Gotować 5 minut.Lekko przestudzoną polewą oblać piernik i odstawić na 2-3 dni. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi
owocami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: