ßßß Cookit - przepis na Piernik przekładany

Piernik przekładany

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 200 gramów
miód 150 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 100 gramów
mąka 500 gramów
mleko 4 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1,5 łyżek deserowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
mleko 2 szklanek
kasza manna 4 łyżek stołowych
cukier puder 300 gramów
masło 250 gramów
dżem z czarnej porzeczki 200 gramów
margaryna 100 gramów
cukier 150 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: miód, żółtka, 200g masła, 4 łyżki mleka, 100g cukru, mąkę , sodę i przyprawę wyrobić mikserem na jednolita masę. Przykryć i odstawić do lodówki na dobę. Podzielić ciasto na 4 części, każdą ułożyć w oddzielnej formie i piec po 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Krem: zagotować mleko, wsypać kaszę manna i cukier puder i gotować, aż masa zgęstnieje, wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki (można dodać kilka kropel zapachu waniliowego).
Zimne placki przekładać na przemian dżemem porzeczkowym i kremem, docisnąć.
Polewa: mieszając podgrzewać na małym ogniu margarynę z kakao i 150g cukru. Gotować 5 minut.
Lekko przestudzoną polewą oblać piernik i odstawić na 2-3 dni. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi owocami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9690/Piernik-przekladany