ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 200 gramówmiód 150 gramówżółtka 3 sztukcukier 100 gramówmąka 500 gramówmleko 4 łyżek stołowychsoda oczyszczona 1,5 łyżek deserowychprzyprawa do piernika 1 sztukmleko 2 szklanekkasza manna 4 łyżek stołowychcukier puder 300 gramówmasło 250 gramówdżem z czarnej porzeczki 200 gramówmargaryna 100 gramówcukier 150 gramówkakao 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: miód, żółtka, 200g masła, 4 łyżki mleka, 100g cukru, mąkę , sodę i przyprawę wyrobić mikserem na jednolita masę. Przykryć i odstawić do lodówki na dobę. Podzielić ciasto na 4 części, każdą ułożyć w oddzielnej formie i piec po 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić.Krem: zagotować mleko, wsypać kaszę manna i cukier puder i gotować, aż masa zgęstnieje, wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki (można dodać kilka kropel zapachu waniliowego).Zimne placki przekładać na przemian dżemem porzeczkowym i kremem, docisnąć.Polewa: mieszając podgrzewać na małym ogniu margarynę z kakao i 150g cukru. Gotować 5 minut.Lekko przestudzoną polewą oblać piernik i odstawić na 2-3 dni. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi owocami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: