ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo - chałwowe

Ciasto czekoladowo - chałwowe

nazwa

Wykonanie

Składniki: na biszkopt:
- 6 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka octu
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku wymieszane z octem, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C.
Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt dzielimy na 3 części.
Krem z serkiem mascarpone, nr 1:
- 200 g margaryny (o temp. pokojowej)
- 60 g cukru pudru
- 150 g serka mascarpone (o temp. pokojowej)
- 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Wykonanie:
Margarynę ucieramy na puch około 4 minuty, dodajemy cukier, ucieramy kolejne 5 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po dokładnym wymieszaniu, ubijamy dalej, dodając po łyżce serka mascarpone. Wykładamy na dolny biszkopt. Przykrywamy biszkoptem.
Krem z masłem orzechowym, nr 2:
- 150 g masła
- 120 g masła orzechowego
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku
Margarynę ucieramy na puch z cukrem, dodajemy masło orzechowe i mleko w proszku. Ucieramy na puszysty krem, wykładamy na biszkopt (środkowa warstwa). Przykrywamy 3 blatem biszkopta.
Krem z chałwą, krem nr 3:
- 150 g masła
- 150 g chałwy czekoladowej
- 2 łyżki kajmaku
Masło ucieramy na puch dodajemy kajmak, ucieramy powoli, po połączeniu się składników, dodajemy chałwę. Wykładamy na sam wierzch. Posypujemy rodzynkami. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Pozdrawiam cieplutko!
Smacznego!
Zapraszam na SMYKWKUCHNI na Facebooku!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/ciasto-czekoladowo-chawowe.html