Wykonanie
Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku.
Biszkopt- 6
jajek- 1,5 szklanki
mąki- 1,5 szklanki
cukru pudru- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 4 czubate łyżki
kakao- 2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier, ubijamy, dodajemy po 1
żółtku, następnie przesianą przez sitko
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, na sam koniec
kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Krem nr 1-
budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki
mleka-
margaryna 3/4 kostki- 1 łyżka czubata
cukru pudruZ w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy
margarynę na puch około 10 minut, po łyżce dodajemy
budyń i
cukier. Ucieramy na puszysty krem.Krem nr 21/3
margaryny5 łyżek
masła orzechowego2 łyżki
cukru pudru2 paczki
krakersów pokruszonych
Margarynę ucieramy na puch z
cukrem pudrem, dodajemy
masło orzechowe, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy pokruszone
krakersy i mieszamy łyżką.Krem nr 31/2
masłapudełko
serka mascarponecukier puder- 2 łyżkiZ w/w składników ucieramy krem na puszystą masę.Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną
czekoladą mleczną i posypujemy
waniliową chałwą.

Wykonanie:
Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1,
potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy
biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy
czekoladą posypujemy
chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia!

Pozdrawiam cieplutko!Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię to!