ßßß
Składniki:1 – 1 i ¼ szklanki ryżu2-3 kieliszki wina wytrawnego3 szklanki rosołu (lub warzywnego wywaru)½ szklanki suszonych grzybów5 dag sera żółtego- najlepiej parmezan1 cebula½ seler2 marchewki1 pietruszkaKetchup kilka kropelolej do smażenia warzywłyżka masłaSól, pieprzCzosnek do smakuWykonanie:Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić do miękkości.Na patelni roztopić masło i wsypać ryż, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilkę poczekać aż ryż go wchłonie. Następnie dolewać po chochelce bulionu ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, dolać następną chochelkę… i tak powtarzać czynność do wykorzystania całego bulionu.Gotowy ryż wymieszać z warzywami i ketchupem, doprawić do smaku , solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i wywarem grzybowym. Gorącą masę wyłożyć na półmisek i posypać startym żółtym serem.