Wykonanie
Tajemnica dobrego risotto tkwi w cierpliwości w jego przygotowania. Dolewamy, mieszamy, dolewamy, mieszamy i tak w kółko... Ale warto !
Składniki:1 – 1 i ¼ szklanki
ryżu2-3 kieliszki
wina wytrawnego3 szklanki rosołu (lub
warzywnego wywaru)½ szklanki
suszonych grzybów5 dag
sera żółtego- najlepiej
parmezan1
cebula½
seler2
marchewki1
pietruszkaKetchup kilka kropel
olej do smażenia warzywłyżka
masłaSól,
pieprzCzosnek do smakuWykonanie:
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z
grzybami a następnie dusić do miękkości.Na patelni roztopić
masło i wsypać
ryż, lekko zeszklić i dodać
wino. Chwilkę poczekać aż
ryż go wchłonie. Następnie dolewać po chochelce
bulionu ciągle mieszając. Gdy
ryż wchłonie
bulion, dolać następną chochelkę… i tak powtarzać czynność do wykorzystania całego
bulionu.Gotowy
ryż wymieszać z warzywami i
ketchupem, doprawić do smaku ,
solą,
pieprzem, zmiażdżonym
czosnkiem i
wywarem grzybowym. Gorącą masę wyłożyć na półmisek i posypać startym
żółtym serem.