Wykonanie
Choć w rodzinnym domu zup gotuje się sporo, ja w przeciwieństwie do Dżoany i mamy, przygotowuję je dość rzadko. Czasem jednak coś podkusi i na stół wiedzie jakaś smaczna
warzywna mieszanka :-) Zupa brokułowa jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale też błyskawiczna w przygotowaniu.SKŁADNIKI1 duży
brokułpierś z kurczaka1
cebula2 średnie
marchewki0,5 szkl.
ryżućwiartka małego
selera0,5 szkl.
śmietany 18%2 łyżki
masła2 łyżki
olejusól,
pieprzczosnek ( granulowany, lub ząbek świeżego)WYKONANIE
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy
solą i
pieprzem i smażymy na
oleju.
Brokuł rozdzielić na różyczki.
Marchew i
seler obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Cebulę i
czosnek posiekać drobno i zeszklic na
maśle w garnku. Dodać
marchew i
seler. Wymieszać i chwilkę podsmażyć.Do warzyw wsypujemy
ryż. Mieszamy i prażymy wszystko razem kilka minut.Całość zalewamy 2 litrami wrzątku. Gotujemy kilka minut i dodajemy
kurczaka. Całość gotujemy ok 15 min.Dodajemy różyczki
brokuła. Gotujemy wszystko ok.10 min.Pod koniec gotowania dodajemy
śmietanę i doprawiamy.