Wykonanie
Ekspresowy przepis na pyszną szarlotkę z
truskawkami.

Składniki:25 dag
mąki,10 dag
masła,1/2 szklanki
śmietany,1 łyżka
smalcu,2
żółtka,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,5
białek,17 dag
cukru,5 łyżek
dżemu truskawkowego,75 dag
jabłek,½ kg
truskawek,1
galaretka cytrynowa,5 dag
orzechów włoskich,tłuszcz do formy,wiórki do formy.Wykonanie:Z
masła,
śmietany,
smalcu,
mąki,
żółtek i
proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut.
Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką
galaretką.

Upieczone ciasto posmarować
dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone
truskawki,

na wierzch usmażone
jabłka, następnie ubitą pianę z
cukrem.

Placek posypać pokrojonymi
orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika.