Wykonanie
Pleśniak, to kruche ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo często wracam do tego przepisu. Jest bazą do rożnych
owoców. Najbardziej pasuje mi z
truskawkami. Zapraszam na bloga i pyszne ciasto z
truskawkami.
SKŁADNIKICiasto:3 szklanki
mąki,jedna
margaryna ( 250 g)1 łyżka
smalcu5
żółtek,1 łyżka
śmietany,3 łyżki
cukru kryształ,3 łyżeczki
proszku do pieczenia.
Beza:5
białekok 3/4 szklanki
cukruOwoce:1 kg
truskawek (powinny zakryć całą blaszkęBlaszka o wymiarach 24 x 36 cm.WYKONANIE:
Żółtka oddzielamy od
białek.
Mąkę wsypujemy do miski lub na deskę, dodajemy
proszek do pieczenia i siekamy z
margaryną i
smalcem.
Dodajemy
cukier i
żółtka, zagniatamy ciasto.
3/4 ciasta schładzamy ok 30 min w lodowce, pozostałą część zawijamy w folię i mrozimy.
Dno i boki blaszki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Ugniatamy tak, by wszędzie wyrównać.
Truskawki płuczemy , obieramy z szypułek. Osuszone wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Wylewamy na
truskawki.
Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch
bezy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczmy w 180 stopniach ok 60 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.