ßßß Cookit - przepis na Placek truskawkowy na krucho

Placek truskawkowy na krucho

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
margaryna 0.5 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
cukier 1.25 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 20 gramów
sól według uznania
żółtko 4 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
białko 4 sztuk
truskawka 4 szklanek
kisiel truskawkowy 1 sztuk
Wykonanie:
Na stolnicy z mąki, cukru (0.5 szklanki), cukru waniliowego (10 g), margaryny, smalcu, żółtek, śmietany, szczypty soli i proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto i schłodzić w lodówce(0,5 - 1 godziny). Rozwałkować i wylepić nim dno dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec ok. 30 minut na jasno złoty kolor.
Białka ubić z cukrem waniliowym (10)i szczyptą soli na sztywno, dodać cukier (0.75 szklanki) i ubijać, aż się rozpuści, dodać kisiel w proszku i dobrze mikserem wymieszać, dodać pokrojone truskawki i łyżką wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony kruchy placek, wyrównać i zapiekać jeszcze 10 - 15 minut.
Uwagi:
pokrojone truskawki
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4067/Placek-truskawkowy-na-krucho