Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
margaryna 0.5 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
cukier 1.25 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 20 gramów
sól według uznania
żółtko 4 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
białko 4 sztuk
truskawka 4 szklanek
kisiel truskawkowy 1 sztukWykonanie:Na stolnicy z
mąki,
cukru (0.5 szklanki),
cukru waniliowego (10 g),
margaryny,
smalcu,
żółtek,
śmietany, szczypty
soli i
proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto i schłodzić w lodówce(0,5 - 1 godziny). Rozwałkować i wylepić nim dno dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec ok. 30 minut na jasno złoty kolor.
Białka ubić z
cukrem waniliowym (10)i szczyptą
soli na sztywno, dodać
cukier (0.75 szklanki) i ubijać, aż się rozpuści, dodać
kisiel w proszku i dobrze mikserem wymieszać, dodać pokrojone
truskawki i łyżką wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony kruchy placek, wyrównać i zapiekać jeszcze 10 - 15 minut.Uwagi:pokrojone
truskawkiAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: