Wykonanie
Kebabczeta jest to bułgarska potrawa z grillowanego
mięsa mielonego z
przyprawami.
Mięso jest ukształtowane w podłużne
kiełbaski, podobne do hot dogów .Kebabczeta jest bułgarskim odpowiednikiem serbskiej Cevapcici.Z racji tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną.

Składniki:1 kg
mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego)3 łyżki
bułki tartej2
jaja2
cebule białe1
kefir lub
maślanka1 łyżeczka
kminkusól,
pieprznatka pietruszki½ szklanki
oleju do smażeniaWykonanie:
Mięso zmielić dwa
razy, dodać
bułkę tartą,
jaja,
sól,
pieprz, drobno posiekaną
natkę pietruszki,
cebulę oraz
kminek. Masę należy wyrabiać około ½ godziny wlewając w międzyczasie
wodę około ½ szklanki, aż masa będzie odstawać od rąk. Następnie włożyć
mięso do lodówki na pół godziny. Następnie formować jednakowej wielkości Kebapczeta ( 10 cm
kiełbaski). Obtaczać w
bułce tartej, smażyć na gorącym
oleju, często obracając aby nie wyschły. Gotowe
kiełbaski włożyć do garnka z przykrywką. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlać lekko osolony rozbity
kefir i zalać
mięsne kiełbaski w garnku. Od razu podawać z ugotowanymi
ziemniakami na zimno lub na gorąco.