Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
wątróbka wieprzowa 600 gramów
boczek surowy 100 gramów
cebula 1 sztuk
jajka 1 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszoną
wątróbkę naciąć poziomo, tak by utworzyła się kieszeń. Pokrojony w drobną kostkę
boczek podsmażyć na patelni, dodać oczyszczoną i posiekaną
cebulę, zeszklić na wytopionym tłuszczu, dodać posiekaną
natkę oraz
bułkę tartą i jeszcze chwilę smażyć. Do ostudzonej masy dodać
jajko,
śmietanę, do prawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Dobrze wymieszać. Rozszerzyć nieco kieszeń w
wątróbce i napełnić farszem. Zaszyć lub spiąć otwór. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować resztą
oleju, wstawić do średnio nagrzanego piekarn8ika i piec ok. 40 minut. upieczoną
wątróbkę oprószyć
pieprzem, posolić, pokroić w plasterki i polać sosem z pieczenia. Podawać z
ziemniakami z
wody i duszoną modrą
kapustą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: