ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z niespodzianką

Wątróbka z niespodzianką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
wątróbka wieprzowa 600 gramów
boczek surowy 100 gramów
cebula 1 sztuk
jajka 1 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytą, osuszoną wątróbkę naciąć poziomo, tak by utworzyła się kieszeń. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać oczyszczoną i posiekaną cebulę, zeszklić na wytopionym tłuszczu, dodać posiekaną natkę oraz bułkę tartą i jeszcze chwilę smażyć. Do ostudzonej masy dodać jajko, śmietanę, do prawić do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać. Rozszerzyć nieco kieszeń w wątróbce i napełnić farszem. Zaszyć lub spiąć otwór. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować resztą oleju, wstawić do średnio nagrzanego piekarn8ika i piec ok. 40 minut. upieczoną wątróbkę oprószyć pieprzem, posolić, pokroić w plasterki i polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami z wody i duszoną modrą kapustą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7803/Watrobka-z-niespodzianka