Wykonanie
Piernik to tradycyjne, ciemne ciasto, które zawędrowało do Polski już w XVIII wieku. Było symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, ze względu na trudno dostępne
przyprawy korzenne (które oczywiście są podstawowym elementem tego ciasta). Mawiano nawet, że w skład wiana panny
młodej musiał wejść kawałek ciasta piernikowego i
galareta mięsna:) Dziś na szczęście
przyprawy korzenne nie są żadnym rarytasem- są łatwo dostępne w każdym sklepie, a ich cena nie odbiega od pozostałych, tradycyjnych przypraw.Aby urozmaicić smak do ciasta dodałam starte
marchewki- dzięki
czemu pierniczek jest bardziej wilgotny, miękki - przepyszny!
Składniki:3 szklanki
mąki10 dag
margaryny2 szklanki
cukru3
jaja50 dag obranej
marchewki1 mały
proszek do pieczenia1 opakowanie
przyprawy do piernikaTłuszcz i
wiórki kokosowe do formyWykonanie:Jedną szklankę
cukru zarumienić na patelni i rozprowadzić pięcioma łyżkami
wody i zagotować.
Marchew utrzeć na tarce z małymi otworkami.
Margarynę utrzeć z
żółtkami,
cukrem i połową
mąki. Do ciasta dodać karmel,
przyprawę do piernika resztę
mąki i
marchew. Pianę z dwóch
białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z
ciastem. Wylać piernik do formy i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni.