ßßß
Składniki:120g margaryny200g mąki pszennej1 jajko5 czubatych łyżek cukru2 łyżki kakao słodzonego instant6 łyżeczek wiórków kokosowych0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:- margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko- ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne- schłodzić je 0 , 5 godziny w zamrażarce
- ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać mąką- z każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek)- nożem odcinać około 2 , 5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta)- układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach- piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut
Smak ciastek, dzięki dodatkowi słodzonego kakao instant jest delikatny, choć fani mocno kakaowych smakołyków mogą zastąpić je zwykłym kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego cukru.Nieduża ilość wiórków kokosowych dodaje ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią ciastek zbyt słodkimi.Ciastka kakaowe po ostudzeniu przełożyłam do pojemnika spożywczego i tak szczelnie zamknięte wytrwały kilka dni (do zjedzenia ostatniego) nie tracąc na kruchości.