Wykonanie
W
sumie to takie pyszne, że można już nie jeść na obiad nic więcej - choć przygotowałam te ziemniaczki jako dodatek do smażonej
ryby. Są kremowe, wprost aksamitne w środku, a wszystko skrywa apetycznie rumiana, chrupiąca skórka. Kleksik
majonezu,
jogurtu lub jakiegoś sosu, troszkę
koperku - i ta zapiekanka smakuje wprost niebiańsko.



Składniki:1 kg
ziemniakówsól ziołowa1 pełna łyżka
śmietany do zup i
sosów (18%)1
jajko2-3 łyżki
prażonej cebulki2-3 łyżki drobno posiekanych
pomidorów w
olejusól,
pieprz do smakuDodatkowo:
oliwa do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formyPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki gotuję z
solą ziołową do miękkości, odcedzam, przekładam gorące do miski. Dodaję
śmietanę,
jajko,
prażoną cebulkę i posiekane
pomidory, mieszam dokładnie. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Dno formy do zapiekania smaruję
oliwą, posypuję
bułką tartą i wykładam masę. Wygładzam powierzchnię, wstawiam do piekarnika o temp. 220 stopni C. i piekę ok. 45 minut, do mocnego zrumienienia. Podaję zamiast tradycyjnych
ziemniaków, np. do smażonej
ryby.Przepis autorski.


