Wykonanie
Brak czasu to zawsze dobry argument do przygotowania zapiekanki. Sama się oczywiście nie
zrobi, trzeba co nieco pokroić :) Jednak po przygotowaniu wszystkich składników praktycznie ma się labę - trzeba tylko pilnować, by nie była w piekarniku zbyt długo. Dziś mam dla Was coś mocno
kalafiorowego, z ciągnącym się
serem, w
śmietanowym sosie - bardzo dobry obiadek.



Składniki :1 średni
kalafior2
kalarepki1
młoda marchewka1/2
czerwonej paprykikawałek
kiełbasy typu wiejska2
jajka1 szklanka słodkiej
śmietanki (30%)150 g. tartej
mozzarellioliwa do natłuszczenia naczynia
sól,
pieprz do smakuposiekana
natka pietruszkiPrzygotowanie :Gotuję ok. 20 minut
kalarepy, po czym kroję je w grube plastry i układam na dnie natłuszczonej formy do pieczenia. Dodaję pokrojoną w plastry
kiełbasę,
paprykę w dużych kawałkach, pokrojoną w cienkie plasterki
marchewkę i różyczki
kalafiora. Wszystko oprószam
solą i
pieprzem.
Jajka mieszam dokładnie ze
śmietanką, mieszaniną zalewam warzywa, posypuję wszystko posiekaną
natką. Wstawiam naczynie do piekarnika, przykrywam folią aluminiową i piekę 40 minut w temperaturze 220 stopni C. Po tym czasie posypuję całość
mozzarellą i piekę jeszcze 15 minut.Przepis autorski.


