ßßß Cookit - przepis na Rolada czekoladowa z marcepanem

Rolada czekoladowa z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Kusząco czekoladowa w smaku, z marcepanowym miękkim środkiem i dodatkową niespodzianką - chrupiącym wafelkiem. Skusicie się ?
Składniki na dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika):
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Krem czekoladowy:
200 g. serka mascarpone
2 łyżki nutelli
Polewa :
100 g. gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki słodkiej śmietanki
Dodatkowo :
200 g. masy marcepanowej
czekoladowe wafelki
masło do posmarowania papieru
mąka do oprószenia papieru
cukier puder
Przygotowanie :
Jajka w temperaturze pokojowej ubijam na puszystą masę z cukrem pudrem i waniliowym, po czym stopniowo dodaję mąkę przesianą z cukrem pudrem, a na końcu kakao. Blachę wykładam papierem posmarowanym masłem, oprószam go mąką. Wykładam ciasto, dokładnie wyrównuję powierzchnię.Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut, do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto przekładam na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwijam ściśle wzdłuż dłuższego boku. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Serek mascarpone mieszam dokładnie z nutellą. Z masy marcepanowej formuję wałek długości rolady, lekko go spłaszczam, wciskam w niego wafelki i zwijam w rulon.
Zimny biszkopt odwijam delikatnie, wyjmując ściereczkę. Smaruję ciasto masą czekoladową, układam wałeczek z masy marcepanowej, zwijam ściśle roladę.Schładzam ją lodówce najlepiej przez 12 godzin.
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, dodaję miękkie masło i wlewam śmietankę, mieszam do powstania gładkiej, błyszczącej masy. Zdejmuję miskę z garnka, lekko studzę masę, po czym przekładam ją do rękawa cukierniczego i ozdabiam roladę.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/rolada-czekoladowa-z-marcepanem.html