Wykonanie
Kusząco czekoladowa w smaku, z marcepanowym miękkim środkiem i dodatkową niespodzianką - chrupiącym
wafelkiem. Skusicie się ?
Składniki na dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika):5
jajek5 łyżek
mąki pszennej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowegoKrem czekoladowy:200 g.
serka mascarpone2 łyżki nutelliPolewa :100 g.
gorzkiej czekolady1 łyżka
masła3 łyżki słodkiej
śmietankiDodatkowo :200 g. masy marcepanowej
czekoladowe wafelkimasło do posmarowania papieru
mąka do oprószenia papieru
cukier puderPrzygotowanie :
Jajka w temperaturze pokojowej ubijam na puszystą masę z
cukrem pudrem i
waniliowym, po czym stopniowo dodaję
mąkę przesianą z
cukrem pudrem, a na końcu
kakao. Blachę wykładam papierem posmarowanym
masłem, oprószam go
mąką. Wykładam ciasto, dokładnie wyrównuję powierzchnię.Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut, do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto przekładam na posypaną
cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwijam ściśle wzdłuż dłuższego
boku. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Serek mascarpone mieszam dokładnie z nutellą. Z masy marcepanowej formuję wałek długości rolady, lekko go spłaszczam, wciskam w niego
wafelki i zwijam w rulon.Zimny
biszkopt odwijam delikatnie, wyjmując ściereczkę. Smaruję ciasto masą
czekoladową, układam wałeczek z masy marcepanowej, zwijam ściśle roladę.Schładzam ją lodówce najlepiej przez 12 godzin.Rozpuszczam
czekoladę w kąpieli
wodnej, dodaję miękkie
masło i wlewam
śmietankę, mieszam do powstania gładkiej, błyszczącej masy. Zdejmuję miskę z garnka, lekko studzę masę, po czym przekładam ją do rękawa cukierniczego i ozdabiam roladę.Przepis autorski.