Wykonanie
Nie znam osoby, która nie lubiłaby placków z
jabłkami. Sposobów na ich przygotowanie jest pewnie tyle, ile gospodyń w każdej kuchni ;-) Na drożdżach, z
sodą, z
jogurtem, z
mlekiem, z
maślanką czy z
sokiem jabłkowym;
jabłka w kawałkach, w plasterkach czy tarte :-) A wszystkie pyszne.U mnie dziś placki na
mleku kokosowym, i z częścią
mąki jaglanej (polecam sklep Kłos-Pol), która zmienia konsystencję placków w bardziej ziarnistą. Smacznego !


Składniki :0,5 szklanki
mąki pszennej T 500, polecam sklep Kłos- Pol0,5 szklanki
mąki jaglanej, polecam sklep Kłos-Pol2 łyżki
cukru pudru0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko200 ml.
mleka kokosowegoduża szczypta
cynamonu3 duże
jabłkaolej do smażeniaPrzygotowanie :
Mleko kokosowe ubijam z
jajkiem, dodaję
cukier, mieszam do rozpuszczenia, po czym dodaję obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste, ale po dodaniu
jabłek zmieni konsystencję. Obrane
jabłka ścieram na grubej tarce, dodaję razem z
cynamonem do ciasta, dokładnie mieszam. Łyżką wykładam placuszki na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego
oleju, smażę na rumiano z obu stron. Podaję z
cukrem pudrem i porcją ulubionego
dżemu.Przepis autorski.
