Wykonanie
Jak można połączyć prawdziwie dla nas egzotyczny, meksykański produkt, czyli mieloną
czarną fasolę, z naszym swojskim
ziemniakiem ?
Fasola ma postać gęstej masy, którą można kroić- a można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów.Dużą popularnością cieszą się na moim blogu placki z gotowanych
ziemniaków, i nic w tym
dziwnego, bo te często zostają z obiadu i trzeba jakoś je wtedy wykorzystać.Przygotowałam dziś placki z
czarnej fasoli i
ziemniaków, z pikantnym
cebulowym sosem. Moje placki są bardziej aksamitne w środku, mają niepowtarzalny smak i niespotykany, lekko fioletowy kolor. Pyszne, naprawdę wspaniałe :)Gdybyście
mieli ochotę na wypróbowanie, koniecznie zróbcie zakupy w sklepie Arriba !


Składniki :1 kg ugotowanych
ziemniaków400 g. mielonej
czarnej fasoli ze sklepu Arriba0,5 do 1 szklanki
mąki pszennej2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
pieprzu cayennesól do smaku
olej do smażeniaSos :5
cebul3 ząbki
czosnku1 łyżeczka posiekanej papryczki z salsy Mexicana ze sklepu Arriba1 szklanka
wody2-3 gałązki świeżego
tymianku lub 1 łyżeczka suszonego1 łyżka
oleju1 łyżeczka zimnego
masłaPrzygotowanie :Ugotowane
ziemniaki przepuszczam przez praskę, dodaję do niech mieloną
czarną fasolę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
pieprz cayenne i
sól do smaku. Stopniowo dodaję
mąkę - tyle by ciasto dało się zagnieść w kulę. Powinno
mieć konsystencję, jak na kopytka. Z ciasta formuję kulki wielkości małej
mandarynki, po czym lekko je spłaszczam by powstały placuszki (warto przy tym oprószać dłonie
mąką). Placki smażę na niewielkiej ilości
oleju po 3-4 minuty z każdej strony, osączam je z nadmiaru tłuszczu na papierze.Sos:
Cebule siekam w piórka, przekładam na głęboką patelnię z
olejem, lekko
solę i smażę pod przykryciem do zeszklenia. Przed końcem smażenia dodaję drobno posiekany
czosnek, gałązki
tymianku (w całości) i łyżeczkę salsy Mexicana, po czym dolewam
wodę i na małym ogniu gotuję sos ok. 10 minut. Doprawiam
solą i
pieprzem, na koniec dodaję zimne
masło, które pięknie cały sos zemulguje. Gorące placki polewam porcją sosu, podaję z ulubioną surówką.Przepis autorski.


