Wykonanie
Gołąbki były dla mnie w dzieciństwie absolutnie najlepszym obiadem :) Przygotowane w piekarniku to gwarancja domowego smaku :) To pyszny posiłek na zimowe dni, zwłaszcza gdy poda się je z ulubionym sosem.Pozostałą po gołąbkach
kapustę warto wykorzystać, ja zrobiłam
kapustę zasmażaną .


Składniki:1 główka
włoskiej kapusty1 kg
mięsa z mielonej
szynki wieprzowej2
torebki ugotowanego
ryżu ( u mnie naturalny, dość ciemny)3 ząbki
czosnku2 łyżki ulubionych
ziół (
majeranek,
zioła prowansalskie)
sól,
pieprz do smakukilka łyżek
oliwysuszone
płatki chili do posypaniaPrzygotowanie:
Ostrym nożem okrajam dookoła głąb
kapusty, wkładam ją do dużego garnka, zalewam ciepła
wodą i gotuję ok. 20 minut. Po wyjęciu powinno dać się bez problemu zdjąć liście - wykrajam z nich grube nerwy.
Mięso przekładam do miski, dodaję
ryż i przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam całość
solą i
pieprzem, dodaję ulubione
zioła. Bardzo dokładnie mieszam masę - najlepiej dłonią. Na każdy liść wykładam porcję
mięsa, zwijam jak na zdjęciu. Tak przygotowane gołąbki przekładam do naczynia z niewielką ilością
oleju, przykrywam je folią aluminiową i piekę przez godzinę w temperaturze 190 stopni C. Po godzinie zdejmuję folię i piekę jeszcze 15 minut. Podaję z sosem, np.
pomidorowym lub
grzybowym.Przepis autorski.

