Wykonanie
Tym razem upiekłam keks z dużą ilością
orzechów i pyszną niespodzianką - w cieście jest dożo marcepanowych kulek, na które natkniemy się w każdym ukrojonym kawałku :)Przypominam przy okazji przepisy na: keks
cytrynowy i
drożdżowy Christmas Stollen



Składniki (keksówka 10 x 30 cm):250 g.
miękkiej margaryny1,5 szklanki
maki pszennej3 łyżki
cukru waniliowego3/4 szklanki
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli5
jajek200 g. masy marcepanowej350-400 g.
bakalii (
migdały,
orzechy laskowe,
rodzynki, kandyzowana
skórka cytrynowa)Dodatkowo:
alkohol do namoczenia
bakalii, u mnie
likier amaretto3 łyżki
mąki do oprószenia
bakaliimargaryna do nasmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Posiekane
bakalie 2-3 godziny przed pieczeniem moczę w
likierze. Z masy marcepanowej formuję małe kulki (średnica 1 cm).
Margarynę miksuję z
cukrem waniliowym i pudrem na puch, dodaję po jednym
jajku, ucieram aż masa będzie jednolita i bardzo puszysta. Dodaję
proszek do pieczenia i stopniowo przesianą
mąkę, po czym dorzucam dokładam oprószone w
mące bakalie. Mieszam całość dokładnie. Wykładam 1/3 ciasta do solidnie natłuszczonej i posypanej
mąką keksówki, układam 1/3 kulek marcepanowych, wykładam kolejną warstwę ciasta - znów kulki, ciasto i na końcu kulki (lekko wciśnięte w ciasto). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 70-80 minut (do suchego patyczka), kontrolując by góra się nie przypalała - jeśli zbyt się przypieka, przykrywam keksówkę papierem do pieczenia. Po całkowitym ostudzeniu ciasto posypuję
cukrem pudrem.Przepis autorski.

