ßßß Cookit - przepis na Waniliowy ucierany keks z marcepanem

Waniliowy ucierany keks z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Tym razem upiekłam keks z dużą ilością orzechów i pyszną niespodzianką - w cieście jest dożo marcepanowych kulek, na które natkniemy się w każdym ukrojonym kawałku :)
Przypominam przy okazji przepisy na: keks cytrynowy i drożdżowy Christmas Stollen
Składniki (keksówka 10 x 30 cm):
250 g. miękkiej margaryny
1,5 szklanki maki pszennej
3 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek
200 g. masy marcepanowej
350-400 g. bakalii (migdały, orzechy laskowe, rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa)
Dodatkowo:
alkohol do namoczenia bakalii, u mnie likier amaretto
3 łyżki mąki do oprószenia bakalii
margaryna do nasmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Posiekane bakalie 2-3 godziny przed pieczeniem moczę w likierze. Z masy marcepanowej formuję małe kulki (średnica 1 cm).
Margarynę miksuję z cukrem waniliowym i pudrem na puch, dodaję po jednym jajku, ucieram aż masa będzie jednolita i bardzo puszysta. Dodaję proszek do pieczenia i stopniowo przesianą mąkę, po czym dorzucam dokładam oprószone w mące bakalie. Mieszam całość dokładnie. Wykładam 1/3 ciasta do solidnie natłuszczonej i posypanej mąką keksówki, układam 1/3 kulek marcepanowych, wykładam kolejną warstwę ciasta - znów kulki, ciasto i na końcu kulki (lekko wciśnięte w ciasto). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 70-80 minut (do suchego patyczka), kontrolując by góra się nie przypalała - jeśli zbyt się przypieka, przykrywam keksówkę papierem do pieczenia. Po całkowitym ostudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/12/waniliowy-ucierany-keks-z-marcepanem.html