Wykonanie
Przyznam szerze, że fanką
cytrynowych ciast nie jestem. Do tej krajanki zachęciło mnie wiele pozytywnych opinii i nie żałuję.
Migdały i
cytryna to świetne połączenie. Przepis od trzkasienka, przywieziony z Włoch. Polecam!ciasto:250 g
mąki75 g
cukru (dałam 60 g)125 g
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 paczka
cukru waniliowego1
jajkomasa:125 g mielonych
migdałów150 g
cukru (dałam 120g)skórka z 1
cytrynysok z pół
cytrynylukier:50 g
cukru pudrusok z 1
cytryny (dałam z pół
cytryny +woda)
Wykonanie:Ciasto: wszystkie składniki wyrobić ze sobą do połączenia.Masa: Mieszamy składniki do połączenia (w razie czego można dodać odrobinę
wody lub
soku z cytryny).Połowę ciasta wykładamy na blachę (optymalnie 25x30cm, ja upiekłam na blaszce 23x23cm). Na ciasto władamy masę, a na nią drugą połowę ciasta. Pieczemy w 175°C 25 minut. Wyciągamy z pieca, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.Ciasto po wyjęciu z piekarnika nie nadaje się do krojenia - stwardnieje nieco gdy ostygnie. Nie wyrasta zbyt duże. Kroimy po wystygnięciu na kawałki.