ßßß Cookit - przepis na Krajanka cytrynowo- migdałowa

Krajanka cytrynowo- migdałowa

nazwa

Wykonanie

Przyznam szerze, że fanką cytrynowych ciast nie jestem. Do tej krajanki zachęciło mnie wiele pozytywnych opinii i nie żałuję. Migdały i cytryna to świetne połączenie. Przepis od trzkasienka, przywieziony z Włoch. Polecam!
ciasto:
250 g mąki
75 g cukru (dałam 60 g)
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
1 jajko
masa:
125 g mielonych migdałów
150 g cukru (dałam 120g)
skórka z 1 cytryny
sok z pół cytryny
lukier:
50 g cukru pudru
sok z 1 cytryny (dałam z pół cytryny +woda)
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki wyrobić ze sobą do połączenia.
Masa: Mieszamy składniki do połączenia (w razie czego można dodać odrobinę wody lub soku z cytryny).
Połowę ciasta wykładamy na blachę (optymalnie 25x30cm, ja upiekłam na blaszce 23x23cm). Na ciasto władamy masę, a na nią drugą połowę ciasta. Pieczemy w 175°C 25 minut. Wyciągamy z pieca, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika nie nadaje się do krojenia - stwardnieje nieco gdy ostygnie. Nie wyrasta zbyt duże. Kroimy po wystygnięciu na kawałki.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/03/Krajanka-cytrynowa.html