Wykonanie
Żeby tak osładzać sobie dalej pierwszy wiosenny tydzień, nie tylko słodką
kawą lub
herbatą i nawet nie pyszną
czekoladą,a domowym
ciastem. Przepis dostałam kiedyś od Justynki i od tamtej
pory jest to mój ulubiony przepis na keks :) Zawsze wychodzi, nie ma zakalca :) A przy okazji otrzymywania przepisu dowiedziałam się, że
bakalie oprószone
mąką nie opadają na dno ciasta! :)KeksSkładniki:25 dag
mąki25 dag
margaryny25 dag
cukru pudru5
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy1 łyżka
spirytususkórka z cytrynymieszanka keksowa - ciasto będzie bardziej kolorowewszelkie
bakalie w ilości dowolnej :)Przygotowanie:
Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać po jednym, całym
jajku.
Mąkę przesiać z proszkiem i
cukrem pudrem, powoli dodawać do ucierania. Gdy całość będzie utarta na jednolitą masę dodać
spirytus,
skórkę z cytryny i oprószone
mąką bakalie. Wymieszać całość łyżką.Masę przełożyć do mocno natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia - keksówki.

Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Nie zaglądać! Niech się spokojnie piecze:)Po wystudzeniu można polać roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą, ale wtedy jest baaaardzo słodki :)

Smacznego!