ßßß Cookit - przepis na Łatwy keks cytrynowy

Łatwy keks cytrynowy

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest na tyle łatwe, że nie powinni się obawiać przygotowywania go nawet początkujący :) Wystarczy zmiksować składniki, dodać bakalie, wstawić do piekarnika i cierpliwie poczekać na efekt. A efekt- super smaczny, wyraźnie cytrynowy, delikatny keks, idealny do kawy, wilgotny i bogaty w smaku.
W moim wykorzystałam bakalie firmy Piątnica, zajrzyjcie do sklepu, naprawdę jest w czym wybierać!
Składniki ( keksówka 10 x 30 cm):
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
200 g. miękkiej margaryny
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżek mleka (3-6)
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku cytrynowego
skórka otarta z 1 cytryny
Bakalie, u mnie:
rodzynki golden big ze sklepu Piątnica
orzechy pecan ze sklepu Piątnica
orzechy brazylijskie ze sklepu Piątnica
kandyzowana papaja
kandyzowana skórka pomarańczowa
kandyzowana skórka cytrynowa
Dodatkowo:
kilka łyżek alkoholu do zalania bakalii, u mnie gorzka żołądkowa
3 łyżki mąki do oprószenia bakalii + do posypania formy
margaryna do posmarowania formy
Przygotowanie:
Bakalie (orzechy lekko siekam) zalewam alkoholem, przykrywam szczelnie i odstawiam na 2 godziny. Ucieram cukier puder z jajkami, dodaję miękką margarynę, stopniowo dosypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję 3 łyżki mleka, skórkę z cytryny i olejek cytrynowy, miksuję ciasto na najwyższych obrotach 2-3 minuty jeśli jest za gęste dolewam jeszcze odrobinę mleka. Bakalie dokładnie osączam na sicie, oprószam mąką by się nią pokryły, dodaję do ciasta. Przekładam ciasto do keksówki porządnie wysmarowanej margaryną i posypanej mąką, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 70 minut - do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie, posypuję je cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/12/atwy-keks-cytrynowy.html