Wykonanie
To ciasto jest na tyle łatwe, że nie powinni się obawiać przygotowywania go nawet początkujący :) Wystarczy zmiksować składniki, dodać
bakalie, wstawić do piekarnika i cierpliwie poczekać na efekt. A efekt- super smaczny, wyraźnie
cytrynowy, delikatny keks, idealny do
kawy, wilgotny i bogaty w smaku.W moim wykorzystałam
bakalie firmy Piątnica, zajrzyjcie do sklepu, naprawdę jest w czym wybierać!




Składniki ( keksówka 10 x 30 cm):1 szklanka
mąki pszennej4
jajka200 g.
miękkiej margaryny1 szklanka
cukru pudrukilka łyżek
mleka (3-6)1 łyżka
proszku do pieczeniakilka kropli
olejku cytrynowegoskórka otarta z 1
cytrynyBakalie, u mnie:
rodzynki golden big ze sklepu Piątnica
orzechy pecan ze sklepu Piątnica
orzechy brazylijskie ze sklepu Piątnicakandyzowana
papajakandyzowana
skórka pomarańczowakandyzowana
skórka cytrynowaDodatkowo:kilka łyżek
alkoholu do zalania
bakalii, u mnie gorzka żołądkowa3 łyżki
mąki do oprószenia
bakalii + do posypania formy
margaryna do posmarowania formyPrzygotowanie:
Bakalie (
orzechy lekko siekam) zalewam
alkoholem, przykrywam szczelnie i odstawiam na 2 godziny. Ucieram
cukier puder z
jajkami, dodaję
miękką margarynę, stopniowo dosypuję przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dodaję 3 łyżki
mleka,
skórkę z cytryny i
olejek cytrynowy, miksuję ciasto na najwyższych obrotach 2-3 minuty jeśli jest za gęste dolewam jeszcze odrobinę
mleka.
Bakalie dokładnie osączam na sicie, oprószam
mąką by się nią pokryły, dodaję do ciasta. Przekładam ciasto do keksówki porządnie wysmarowanej
margaryną i posypanej
mąką, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 70 minut - do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie, posypuję je
cukrem pudrem.Przepis autorski.

