ßßß
Składniki :150 g margaryny100 ml mleka30g suchego maku130 g cukru pudru3 jajka250 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka i sok z 1 cytrynyOpis wykonania:Mak zalewamy 50 ml wrzącego mleka i odstawiamy na 15 minut. Margarynę ucieramy na puch z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, dodajemy pozostałe mleko, sparzony mak, skórkę i sok z cytryny oraz przesianą z proszkiem mąkę, wszystko dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 50 minut. Studzimy na kratce.



źródło: Smaki Życia 04/2014
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy