Wykonanie
Święta się zbliżają powolutku i
pora by poczuć ich klimat :). U mnie zaczęłam od nowych przepisów na babki oto jedna z nich
makowo - cytrynowa, delikatna i puszysta, krojona jeszcze ciepła ;).
Składniki :150 g
margaryny100 ml
mleka30g suchego
maku130 g
cukru pudru3
jajka250 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka i sok z 1
cytrynyOpis wykonania:
Mak zalewamy 50 ml wrzącego
mleka i odstawiamy na 15 minut.
Margarynę ucieramy na puch z
cukrem, następnie dodajemy po jednym
żółtku cały czas miksując, dodajemy pozostałe
mleko, sparzony
mak, skórkę i
sok z cytryny oraz przesianą z proszkiem
mąkę, wszystko dokładnie mieszamy
Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z
ciastem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej
mąką formy. Pieczemy w 180 C około 50 minut. Studzimy na kratce.
źródło: Smaki Życia 04/2014
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy