ßßß
Składniki:300g mąki pszennej200 g cukru pudru15 g cukru waniliowego20 dag masła lub margaryny4 jajka1 cytrynaodrobina mleka (w zależności i ilości soku z cytryny)1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Masło / margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Cyrtynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok odmierzyć i dolać mleko tak aby razem było około 100 ml płynu. Dolewamy mleko cytrynowe do utartej masy (jeśli w tym momencie się zwarzy, nie przejmujemy się, wszystko wróci do normy jak dodamy mąkę). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy skórkę z cytryny. Dodajemy do utartego masła i mieszamy delikatnie. Z białek ubijamy pianę (ze szczyptą soli) a następnie delikatnie łączymy z resztą ciasta. Formę z kominkiem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w 190 stopniach przez około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę polewamy lukrem.Lukier cytrynowy:sok z połowy cytrynycukier puderWykonanie:Wyciskamy sok z cytryny. Cukier puder dodajemy do soku i dokładnie mieszamy / ubijamy. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę.
/wydrukuj przepis/