ßßß
Ciasto35 dkg mąki pszennej35 dkg margaryny30 dkg cukru6 jajekcukier waniliowyskórka i sok z jednej cytryny2 łyżeczki proszku do pieczeniaMargarynę roztopić i przestudzi. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać mąkę sok i sorkę z cytryny oraz przestudzona margarynę i ciągle obijając połączyć wszystkie składnik Piec w tem 180 st ok 40 min.Masa kremowa cytrynowa1/2 litra mlekacukier waniliowy1 szklanka cukru25 dkg masła1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanejskórka i sok z cytrynyOdlać pół szklanki mleka resztę zagotowac z ukrem i masłem oraz skórką z cytryny. W reszcie mleka rozpuścić obie mąki i wymieszać z sokiem z cetyny, dokładnie mieszać aby nie zrobiły się grudki Wląc do gotujacego się mleka z cukrem i masłęm. Masę zagotowac mieszając i gorącą wyłożyć na upieczony spód. Zostawić do stężenia.Galaretka z owoców leśnychok pól kilograma mieszanki owoców lesnych ( ja kupuje w Lidlu)1 galareta wiśniowa lub truskawkowaew cukier do smakuOwoce wsypać do garnka dodać 4 łyki wody i zagotować doda cukier i galaretkę. Wymieszać aż się rozpuścić. Kiedy wystygnie wylać na wierzch ciasta. Schodzić w lodówce