Dzis mam dla was nowiutki świeżutki pachnący wiosną przepis. Bo choć zima nie dała nam za bardzo w kość w tym roku to pewnie wszyscy marzymy o wiosennym słonku pachnących hiacyntach i mnóstwie pozytywnej energi jaka ns napawa wiosna. Przepis zainspirowany "cistami siostry Anastazji" z małymi modyfikacjami. Ciasto bardzo ożeżwiające mocno cytrynowe . Zaskoczeniem był dla mnie tyko spód. Nie jst to puszysty biszkopt. Ciasto jest raczej ciężkie ,zwarte, ale bardzo bardzo mocno cytrynowe. Wypróbujcie, ja następnym razem skorzystam jedak ze sprawdzonego przepisu na biszkopt lekki jak piórko, myślę, że wtedy to ciasto będzie takie jak bym chciała. Ja upiekłam ten torcik w tortownicy 26 cm, ale myślę ze lepsza była by 22.Ciasto35 dkg mąki pszennej35 dkg margaryny30 dkg cukru6 jajekcukier waniliowyskórka i sok z jednej cytryny2 łyżeczki proszku do pieczeniaMargarynę roztopić i przestudzi. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać mąkę sok i sorkę z cytryny oraz przestudzona margarynę i ciągle obijając połączyć wszystkie składnik Piec w tem 180 st ok 40 min.Masa kremowa cytrynowa1/2 litra mlekacukier waniliowy1 szklanka cukru25 dkg masła1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanejskórka i sok z cytrynyOdlać pół szklanki mleka resztę zagotowac z ukrem i masłem oraz skórką z cytryny. W reszcie mleka rozpuścić obie mąki i wymieszać z sokiem z cetyny, dokładnie mieszać aby nie zrobiły się grudki Wląc do gotujacego się mleka z cukrem i masłęm. Masę zagotowac mieszając i gorącą wyłożyć na upieczony spód. Zostawić do stężenia.Galaretka z owoców leśnychok pól kilograma mieszanki owoców lesnych ( ja kupuje w Lidlu)1 galareta wiśniowa lub truskawkowaew cukier do smakuOwoce wsypać do garnka dodać 4 łyki wody i zagotować dodacukier i galaretkę. Wymieszać aż się rozpuścić. Kiedy wystygnie wylać na wierzch ciasta. Schodzić w lodówce