Wykonanie
Pizza na spodzie z
mąki orkiszowej chodziła za mną już od jakiegoś czasu, i dziś ten pomysł dojrzał. Zwłaszcza, że mam cudowną
mąkę do wypróbowania, ze sklepu e-
maka.pl, który Wam z całego
serca polecam. Znajdziecie tam oczywiście nie tylko
mąkę orkiszową, a każdą jaką sobie wymarzycie; a sam kontakt ze sklepem jest bardzo przyjemny.Pizza jest pyszna, choć nie należy oczekiwać po niej zbytniej pulchności i wyrośnięcia :) Ciasto wyszło raczej chrupkie, niż puszyste, co mi wcale nie przeszkadzało. Razem z
dynią i dobrze doprawioną
kiełbaską - ach, co za smak! A popatrzcie tylko na ten
słoneczny kolor :)




Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
mąki orkiszowej T 650 ze sklepu e-
maka.pl25 g. świeżych
drożdży1/3 szklanki ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
soli1/5 szklanki
oliwy1 łyżeczka
suszonego oregano lub innych
ziółDodatki:
kiełbasa wiejska
dynia pokrojona w plastry +
masło do smażenia
cebula (użyłam gotowej sałatki cebulowej, przepis tutaj)kilka łyżek startego
żółtego seraSos:3 łyżki pikantnego
ketchupu + 1 łyżka
majonezuPrzygotowanie:Pokruszone
drożdże mieszam z
mlekiem,
cukrem i łyżeczką
mąki na pastę, odstawiam na 15 minut by lekko wyrosły. Do miski wsypuję
mąkę, dodaję
oliwę,
miód,
sól i
oregano , wlewam pastę z
drożdży. Zagniatam ciasto.Blachę wykładam papierem, lekko natłuszczam
oliwą i wykładam rozwałkowane ciasto. Smaruję je
ketchupem zmieszanym z
majonezem. Układam plastry
kiełbasy.Obraną
dynię pokrojoną w plastry lekko przesmażam z odrobiną
masła i
soli, odsączam na papierze nadmiar tłuszczu. Układam na pizzy, na nią wykładam kilka krążków
cebuli, posypuję resztą
sera. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 30 minut.Podaję z
ketchupem lub ulubionym sosem.Przepis autorski.



