Wykonanie
Zapraszam na bezmięsną, pyszną lazanię z dwoma rodzajami farszu: z dyni i z
ciecierzycy. Jest bardzo smaczna, delikatna, lekka. Do uzyskania tej pięknie zapieczonej skórki na górze użyłam gotowego sosu 1000 Wysp firmy Develey .



Składniki:Farsz z
ciecierzycy1 szklanka
ciecierzycy1
jajko1 łyżka tartej
mozzarelli2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz do smakuFarsz z dyni:2 szklanki pokrojonej drobno dyni1 duża
cebula1 łyżka
oliwy3 łyżki
mleka sojowegoszczypta
currysól,
pieprz do smakuDodatkowo:8 gotowych płatów
makaronu do lasagne5 łyżek Sosu 1000 Wysp firmy Develey3 łyżki startej
mozzarellisól,
pieprz do smaku
oliwa do smarowania naczyniaPrzygotowanie:
Ciecierzycę moczę w 2 szklankach
wody na noc, następnego dnia w tej samej, lekko osolonej wodzie gotuję ją do miękkości. Jeszcze ciepłą duszę na jednolitą masę, doprawiam
pieprzem i ewentualnie
solą. Dodaję
jajko,
pietruszkę i
ser, mieszam dokładnie.
Cebulę siekam drobno i smażę kilka minut na
oliwie, po czym dodaję do niej
dynię. Smażę warzywa razem pod przykryciem, aż
dynia będzie miękka. Dolewam
mleko, dodaję szczyptę
curry, doprawiam
solą i
pieprzem.Płaty
makaronu obgotowuję przez 3 minuty w osolonym wrzątku, po czym przekładam na talerz, lekko natłuszczony
oliwą.Naczynie do zapiekania smaruję dokładnie
oliwą, dno wykładam 2 plastrami
makaronu. Wykładam połowę masy dyniowej, przykrywam znów
makaronem, wykładam całą masę z
ciecierzycy. Kolejno: 2 płaty
makaronu, pozostałą część masy z dyni, ostatnie płaty
makaronu. Całość pokrywam sosem 1000 Wysp, posypuję
serem.Przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 40 minut, po czym zdejmuję folię i pozwalam się jeszcze zrumienić powierzchni. Lazanię podaję gorącą.Przepis autorski.

