Wykonanie
Polubiliśmy w moim domu prostą potrawę, jaką są śląskie
ziemniaki z
kapustą, podawane jako dodatek do
mięs(przepis znajdziecie tutaj). Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł, żeby wykorzystać je inaczej, a że ostatnio miałam też okazję jeść podlaski blin, myśl się sama wyklarowała. Zapraszam na sycącą, bardzo smaczną zapiekankę!




Składniki na dużą blachę:1,5
ziemniaków2 duże
cebule4 ząbki
czosnku0,5 kg
kapusty kiszonej2
jajka1 szklanka
mąki pszennej300 g.
wędzonego boczku1 łyżka
smalcu2 łyżki suszonego
majeranku6
liści laurowychsuszone
chili w płatkach
sól, czarny mielony
pieprzPrzygotowanie:
Boczek kroję w kostkę i lekko rumienię na patelni.
Kapustę płuczę jeśli jest zbyt kwaśna, lekko siekam i przekładam do dużej miski. Obrane
ziemniaki ścieram do tej samej miski na tarce o grubych oczkach. Dodaję
mąkę,
jajka,
majeranek, przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażony
boczek, dokładnie mieszam (najlepiej to zrobić dłonią. Doprawiam
solą,
chili i
pieprzem, masa powinna być dość pikantna. Blachę smaruję dokładnie
smalcem, wykładam masę, wyrównuję powierzchnię. Układam na niej
liście laurowe, kilka kawałeczków
smalcu i jeszcze dodatkowo posypuje
chili. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na minimum godzinę. Zapiekanka jest gotowa, gdy boki odstają od formy, a jej powierzchnia jest mocno rumiana.Przepis autorski.



