Wykonanie






Składniki na blaszkę 20 x 30 cm :
Biszkopt:3
jajka w temperaturze pokojowej4 łyżki
cukru pudru3 pełne łyżki
mąki1 łyżka
cukru waniliowegoKrem czekoladowy :200 g.
serka mascarpone100 g.
gorzkiej czekolady1 łyżka
cukru pudru2 łyżki
wódki gorzkiej żołądkowej2 łyżki
likieru amarettoKrem
waniliowy :300 g .
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrukilka kropli
olejku waniliowego15-20 świeżych, dojrzałych
truskawekPrzygotowanie :
Biszkopt :
Żółtka ubijam z
cukrem pudrem i
waniliowym na puszysty krem, po czym stopniowo dodaję przesianą
mąkę.
Białka ubijam na sztywno i dodaję, delikatnie mieszając, do ciasta. Wykładam na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem i piekę ok. 30 minut ( przez pierwsze 10 minut w temperaturze 175 stopni C., później zmniejszam do 170 stopni). Upieczony
biszkopt odkładam na kratkę do zupełnego wystygnięcia.
Krem czekoladowy : Pokruszoną
czekoladę rozpuszczam w miseczce umieszczonej nad gotującą się
wodą.
Serek mascarpone dokładnie mieszam z
cukrem,
likierem i
wódką. Lekko ostudzoną, ale wciąż płynną
czekoladę dodaję do
serka, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity krem. Odkładam 2 łyżki do ozdobienia.Krem
waniliowy:
Serek mieszam dokładnie z
cukrem i
olejkiem waniliowym.
Truskawki : kroję w cienkie plasterki.Zimne ciasto przekrawam na pół. Obie połowy smaruję równymi częściami kremu
waniliowego, na jednej układam plasterki
truskawek, przykrywam drugą, lekko dociskam. Górę ciasta smaruję
kremem czekoladowym , z kremu
waniliowego wyciskam ozdobne rozetki, ozdabiam wisienką lub
truskawką.Przepis autorski.










Jeśli spodobał Ci się ten pomysł, z całą pewnością urzeknie Cię i ten : torcik
amaretto z
beząZajrzyj też tu : torcik z
gruszkami i
morelami