Wykonanie
Torcik kusi lekkim
biszkoptowym ciastem z
waniliowym kremem, jędrnymi
gruszkami i
morelami, a całość zamyka pyszna, aksamitna w smaku warstwa z
białą czekoladą. Jest delikatny pomimo lekkiego pazurka w smaku w postaci nutki
likieru wiśniowego i passoa.A na dobry początek dnia mam dla Was myśl miłego pana z portierni : wtorek to nie poniedziałek :) Święta racja.


Składniki :
Biszkopt :5
jajek1 szklanka
mąki pszennejszczypta
soli4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowegoKrem
waniliowy:500 g.
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrukilka kropli
olejku waniliowego5 łyżek
likieru PassoaKrem z
białą czekoladą :250 g.
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru200 g.
białej czekolady5 łyżek
likieru wiśniowegoDodatkowo:2-3 soczyste, dojrzałe
gruszki6-8 dojrzałych
moreliPrzygotowanie:Ciasto:
Żółtka ucieram z
cukrem na puszystą masę, dodaję na zmianę przesianą
mąkę i ubitą na sztywno pianę z
białek ( ze szczyptą
soli). Mieszam delikatnie, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem ( 25 x 35 cm), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piekę przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 170 stopni C.Krem
waniliowy : Mieszam dokładnie wszystkie składniki .Krem z
białą czekoladą :
czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej. Wszystkie pozostałe składniki mieszam dokładnie, dokładam partiami ciepłą
czekoladę, mieszając- aż powstanie gładki krem.Dodatkowo: obieram
morele i
gruszki, usuwam pestki i gniazda nasienne, kroję w cienkie plasterki.Ciasto dzielę na 2 równe części, jedną z nich smaruję 1/3 kremu
waniliowego, układam plastry
gruszek i przykrywam resztą kremu ( pozostawiając 2 łyżki). Przykrywam drugą częścią ciasta, lekko dociskając. Smaruję pozostałym
waniliowym kremem i układam
morele, a następnie całość pokrywam kremem z
czekoladą. Wyrównuję powierzchnię szerokim nożem.Przepis autorski.




Zapraszam też na torcik z
truskawkami i
czekoladą : klik