Wykonanie
Dziś trochę kuchni amerykańskiej. A mianowicie bardzo
czekoladowe ciasto i do tego delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto mam w sobie to, że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dlatego jeśli nagle mają przyjść do nas znajomi warto zrobić taki przysmak. Jestem pewny, że wszystkim będzie smakował i szybko zniknie każdemu z talerza.To
czekoladowe ciasto pojawiło się po raz pierwszy w 1893 roku. Zostało przygotowane w Palmer House Hotel w Chicago na żądanie dam, które zażyczyły sobie niewielkiej, słodkiej przekąski.W swym pierwowzorze brownies pokryte były
brzoskwiniową glazurą i zawierały
orzechy. W hotelu Palmer House do dziś piecze się brownies według tradycyjnej receptury.Składniki:- 3
mleczne czekolady- 200 g
margaryny- 120 g
mąki- 250 g
serka mascarpone- 200 g
cukru pudru- 3 całe
jajka- szczypta
soli- łyżeczka
olejku waniliowegoPrzygotowanie:W kąpieli
wodnej rozpuszczamy 2
czekolady i
margarynę. Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy
jajka,
ser mascarpone,
olejek waniliowy,
cukier puder i ucieramy za pomocą miksera. Kiedy
czekolada jest już ostudzona wlewamy ją do pozostałych składników i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie wsypujemy po trochę
mąki i mieszamy mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę wlewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy całość startą
czekoladą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.