ßßß Cookit - przepis na Brownie z białej czekolady z kremem pomarańczowym i malinami

Brownie z białej czekolady z kremem pomarańczowym i malinami

nazwa

Wykonanie

Tak jak obiecałem zostawiam dla Was przepis na jeden z najlepszych czekoladowych deserów jaki może być.
Pamiętam jak koleżanka z pracy opowiadała, że jadła gdzieś brownie z białej czekolady. Mówiła, że tak dobrego ciasta dawno nie jadła. Postanowiłem trochę poeksperymentować i również upiekłem takie ciasto. Brownie jest ciastem, które nie może się nie udać, gdyż zawsze wychodzi zakalec. Ciasto jest ciężkie i gliniaste, wystarczy zjeść mały kawałek i czujemy, że więcej już nie damy rady.
Składniki na ciasto:
- 2 białe czekolady
- 200 g margaryny
- 120 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 3 całe jajka
- szczypta soli
- łyżeczka olejku waniliowego
Składniki na krem:
-250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek jogurtu greckiego
-1/3 szklanki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 czekolady i margarynę. Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy jajka, ser mascarpone, olejek waniliowy, cukier puder i miksujemy na małych obrotach. Kiedy czekolada jest już ostudzona wlewamy ją do pozostałych składników i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie wsypujemy po trochę mąki i mieszamy mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę wlewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Kiedy ciasto studzi się, przystępujemy do zrobienia kremu. W misce umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą miksera miksujemy na małych obrotach do momentu aż powstanie gładka masa. Krem przelewamy na ostudzone ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, układamy maliny po czym ponownie wkładamy do lodówki na godzinę.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/07/brownie-z-biaej-czekolady-z-kremem.html