Wykonanie
Tak jak obiecałem zostawiam dla Was przepis na jeden z najlepszych
czekoladowych deserów jaki może być.Pamiętam jak koleżanka z pracy opowiadała, że jadła gdzieś brownie z
białej czekolady. Mówiła, że tak dobrego ciasta dawno nie jadła. Postanowiłem trochę poeksperymentować i również upiekłem takie ciasto. Brownie jest
ciastem, które nie może się nie udać, gdyż zawsze wychodzi zakalec. Ciasto jest ciężkie i gliniaste, wystarczy zjeść mały kawałek i czujemy, że więcej już nie damy rady.Składniki na ciasto:- 2
białe czekolady- 200 g
margaryny- 120 g
mąki- 200 g
cukru pudru- 250 g
serka mascarpone- 3 całe
jajka- szczypta
soli- łyżeczka
olejku waniliowegoSkładniki na krem:-250 g
serka mascarpone- 5 łyżek
cukru pudru- 8 łyżek
jogurtu greckiego-1/3 szklanki
soku pomarańczowegoPrzygotowanie:W kąpieli
wodnej rozpuszczamy 2
czekolady i
margarynę. Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy
jajka,
ser mascarpone,
olejek waniliowy,
cukier puder i miksujemy na małych obrotach. Kiedy
czekolada jest już ostudzona wlewamy ją do pozostałych składników i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie wsypujemy po trochę
mąki i mieszamy mikserem na małych obrotach lub łyżką. Masę wlewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.Kiedy ciasto studzi się, przystępujemy do zrobienia kremu. W misce umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą miksera miksujemy na małych obrotach do momentu aż powstanie gładka masa. Krem przelewamy na ostudzone ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, układamy
maliny po czym ponownie wkładamy do lodówki na godzinę.