Wykonanie
O tej
porze roku na równi z
truskawkami lubimy w moim domu
bób, i zjadamy go po ugotowaniu w wodzie z
solą i odrobiną
cukru. Delikatny w smaku i konsystencji wspaniale też komponuje się w sałatkach, więc dziś występuje w mojej sałatkowej, lekkiej propozycji na lato. Prawie wszystkie jej składniki o tej
porze roku są najlepsze, świeżutkie i dostępne w warzywniaku, więc serdecznie Wam tę
sałatkę polecam i życzę smacznego!



Składniki na 2 osoby:2 listki
sałaty endywii2 garście świeżo ugotowanego
bobu4 ugotowane białe
szparagi1 ugotowany średni
burak czerwony1 łyżka miękkiego koziego
białego serkakilka cienkich
płatków sera żółtego długodojrzewajacego1 łyżka białego
sezamuduża szczypta suszonych
płatków chililistki
mięty do przybrania
oliwaPrzygotowanie:Liście
sałaty rozrywam na małe kawałki,
szparagi kroję w kawałki długości ok. 3 cm.
Bób obieram delikatnie ze skórki.
Buraka kroję w niewielką kostkę. Układam warzywa na talerzu, posypuję kawałkami
żółtego sera i łyżeczką wykładam małe porcyjki- kulki - koziego. Całość posupuję ziarnami
sezamu i
płatkami chili, ozdabiam
miętą. Polewam
oliwą przed podaniem.Przepis autorski.



