Wykonanie
Lubię wszystkie nadziewane warzywa- głównie za to, jakie możliwości dają. Są trochę jak zapiekanki, można w nich połączyć tyle smaku, ile pomysłów. W mojej dzisiejszej propozycji
kasza jest przygotowana z
mlekiem i
serem, co nadaje jej bardzo delikatnej, aksamitnej konsystencji, a te cudowne,
czerwone paprykowe strąki - przecież aż się proszą by je czymś wypełnić !




Składniki na 2 osoby:2 długie
czerwone papryki1/2 szklanki
kaszy bulgur100 g. chudego parzonego
boczku w plastrach1/3 szklanki
mleka skondensowanego5 strączków
żółtej fasolki szparagowejkilka łyżek
wodykilka listków świeżej
miętyłyżka posiekanej
natki pietruszkiok. 50 g.
żółtego serasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Boczek kroję w drobną kostkę, przekładam do rondla z grubym dnem i pod przykryciem pozwałam mu się lekko zrumienić. Wsypuję
kaszę, mieszam, zostawiam na minutę, po czym wlewam
mleko i duszę na wolnym ogniu ok. 5 minut. Ucinam końcówki strąków
fasoli, kroję ją w ukośne 1-cm kawałki , dodaję do
kaszy. Doprawiam
solą i
pieprzem, dolewam kilka łyżek
wody, duszę pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. Dodaję posiekaną
miętę i
pietruszkę, zestawiam z ognia, wsypuję pokrojony w drobną kostkę
ser.Myję dokładnie
papryki, po czym odkrawam górne części od łodygi, jednocześnie usuwając gniazda nasienne. Nadziewam
papryki kaszą, wciskając ją łyżeczką w głąb warzyw. Tak przygotowane
papryki gotuję na parze ok. 25 minut ( lub zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni C).Przepis autorski.







