Wykonanie
To taka moja wariacja na temat saltimbocca....Mocno odbiegająca od tematu, jako że ani
szynki parmeńskiej nie miałam, ani świeżej
szałwii ani nawet
białego wina... :) Wykorzystałam to co miałam w lodówce i
powiem Wam, że całkiem fajnie wyszło :) Szybko i smacznie. Polecam baaardzo :)Składniki:2
piersi z kurczakażółty ser w plastrachkilka plastrów
boczkusól,
pieprz2 ząbki
czosnku lub
czosnek suszony100g
kaszy gryczanejKaszę wrzucić na leciutko osolony wrzątek i gotować ok 15-20 minut. Odcedzić i przelać zimną
wodą.
Piersi z kurczaka umyć a każdą pokroić pod skosem na 2-3 kawałki. Leciutko je rozbić.Piersi ułożyć na tacy. Każdą natrzeć roztartym
czosnkiem i oprószyć
solą i
pieprzem (z jednej strony). Na każdym kawałku ułożyć plaster
boczku a następnie przypiąć go wykałaczką. Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę
oleju. Ułożyć na niej kawałki
kurczaka boczkiem do
spodu a każdy kawałek znów oprószyć
solą i
pieprzem (tym razem z drugiej strony). Podsmażyć na złoto z dwóch stron. Naczynie żaroodporne (lub np takie do tarty) wyłożyć
kaszą dookoła. Środkiem ułożyć kawałki
kurczaka boczkiem do góry (zdjąć wykałaczki). Na każdy kawałek ułożyć plaster
żółtego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i zapiec do momentu rozpuszczenia się
sera. Podawać od razu. Smacznego :)