ßßß
Skł adnikiKasza gryczana ok. 150g1 pierś z kurczakapół brokuła1,5 szklanki bulionu (ewent. wody)duży pęczek koperkuŚmietana 18% ok 220 g (niecały duży kubek)2 łyżki masłaok. 1-2 łyżki maki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)sól, pieprz, czosnek
WykonanieBrokuła gotujemy na osolonym wrzątku ok. 4 minuty. Kaszę gotujemy na sypko.Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki i inne nieciekawe dodatki, następnie kroimy w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem i obsypujemy m ą k ą . Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pierś. Wlewamy bulion (ja używam bulionu z domowej roboty kostka rosołowa) lub np. wodę pozostałą po gotowaniu brokuła i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę (najpierw rozrabiamy jej część w szklance, dodając ciepły bulion do śmietany, nie odwrotnie) i w razie potrzeby zagęszczamy jeszcze m ą k ą pełnoziarnist ą lub dobrze sprawdza się też ziemniaczana. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i różyczki brokuła. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Kaszę polewamy sosem.
Smacznego :)