Wykonanie
łatwo, tanio i smacznieB a rdzo spont anicznie wymyślony przepis, który ok az ał się częstszym obi adowym gościem. Jest to kolejne proste, ale i szybkie d anie.
Koperek, to jedno z moich ulubionych
ziół w kuchni, a sos
koperkowy często robię do pol ani a
mięsk a, w arzyw z p arow aru lub ziemni
aczków.Porcj a dla 2 osób
Skł adniki
Kasza gryczana ok. 150g1
pierś z kurczakapół
brokuła1,5 szklanki
bulionu (ewent.
wody)duży pęczek
koperkuŚmietana 18% ok 220 g (niecały duży kubek)2 łyżki
masłaok. 1-2 łyżki
maki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)
sól,
pieprz,
czosnekWykonanie
Brokuła gotujemy na osolonym wrzątku ok. 4 minuty.
Kaszę gotujemy na sypko.
Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki i inne nieciekawe dodatki, następnie kroimy w kostkę, doprawiamy
sola,
pieprzem i
czosnkiem i obsypujemy m ą k ą . Na patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy pierś. Wlewamy
bulion (ja używam
bulionu z domowej roboty
kostka rosołowa) lub np.
wodę pozostałą po gotowaniu
brokuła i zagotowujemy. Dodajemy
śmietanę (najpierw rozrabiamy jej część w szklance, dodając ciepły
bulion do
śmietany, nie odwrotnie) i w razie potrzeby zagęszczamy jeszcze m ą k ą pełnoziarnist ą lub dobrze sprawdza się też ziemniaczana. Na koniec dodajemy posiekany drobno
koperek i różyczki
brokuła. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Kaszę polewamy sosem.
Smacznego :)