ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z sosem kurkowym

Kasza jaglana z sosem kurkowym

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie przepadałem za grzybami, bo nie potrafiłem rozróżnić jadalnych od trujących, a samo przebieranie i dalsza ich obróbka jeszcze bardziej zniechęcały mnie do eksperymentowania. Mimo to, postanowiłem wybrać się na kurki dla lasu. Polecam, gdyż kurki z lasu są darmowe. ;) Radzę uważać na kleszcze. Niestety ja nie miałem tyle szczęścia i dopiero w nocy poczułem swędzenie. Ten mały sk.... zdążył już nieco opić się krwi. ;) Ale do rzeczy...
Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- połowa piersi z kurczaka (opcjonalnie)
- szklanka bulionu
- 3 łyżki śmietany 18%
- szklanka rosołu lub szklanka wody (250 ml)
- sól i pieprz
1. Gotujemy kaszę jaglaną z dodatkiem soli: 1 szklanka kaszy na 1,5 szklanki wody. Jeżeli chcecie bardziej "rozmemłaną", należy dać więcej wody.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ja cebulę podsmażyłem z piersią z kurczaka, choć i bez niej sos będzie obłędny. ;)
3. Do cebuli dodajemy kurki i podsmażamy kolejne kilka minut - byle nie za długo, bo kurki twardnieją. Wlewamy szklankę bulionu.
4. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Odlewamy nieco sosu i w osobnym pojemniku dokładnie mieszamy ze śmietaną. Następnie zawartość pojemnika ponownie wlewamy do sosu, dzięki czemu nie będzie grudek! Można posypać koperkiem i om nom nom nom nom nom.
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2014/09/kasza-jaglana-z-sosem-kurkowym.html