ßßß
Składniki:- 1 cebula- 2 łyżki masła- połowa piersi z kurczaka (opcjonalnie)- szklanka bulionu- 3 łyżki śmietany 18%- szklanka rosołu lub szklanka wody (250 ml)- sól i pieprz1. Gotujemy kaszę jaglaną z dodatkiem soli: 1 szklanka kaszy na 1,5 szklanki wody. Jeżeli chcecie bardziej "rozmemłaną", należy dać więcej wody.2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ja cebulę podsmażyłem z piersią z kurczaka, choć i bez niej sos będzie obłędny. ;)3. Do cebuli dodajemy kurki i podsmażamy kolejne kilka minut - byle nie za długo, bo kurki twardnieją. Wlewamy szklankę bulionu.4. Doprawiamy solą i pieprzem.5. Odlewamy nieco sosu i w osobnym pojemniku dokładnie mieszamy ze śmietaną. Następnie zawartość pojemnika ponownie wlewamy do sosu, dzięki czemu nie będzie grudek! Można posypać koperkiem i om nom nom nom nom nom.
