Wykonanie
Pokochałam
soczewicę już dawno temu. Kiedyś upiekłam z niej spory pasztet, i wpadłam na pomysł, by jego część pokroić w dużą kostkę i usmażyć w panierce z
jajka i
bułki. Pyszne to było! Dziś więc idąc za tym pomysłem wymyśliłam placuszki z chrupiącą
otrębową skórką. I
powiem Wam, że są rewelacyjne.



Składniki :1 szklanka
czerwonej soczewicy2 ząbki
czosnku4 średnie ugotowane
ziemniaki1 duża łyżka posiekanej
natki pietruszki1 pełna łyżka
maki ziemniaczanejotręby pszenne do panierowania
sól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie :
Soczewicę gotuję w 2 szklankach lekko osolonej
wody ok. 15 minut, po czym dokładnie odcedzam. Dodaję przeciśnięte przez praskę
ziemniaki, starty
czosnek,
mąkę i
pietruszkę, doprawiam
solą i
pieprzem. Mieszam dokładnie. Formuję spore kulki, panieruję je w otrębach , spłaszczam na placuszki. Smażę na średnio gorącym
oleju po 2 x 3 minuty z każdej strony .Przepis autorski.









