Wykonanie
Kotlety mielone to jest to, no lubię je po prostu :) Zazwyczaj zamiast namoczonej
bułki dodaję do środka ugotowane
ziemniaki, mam wrażenie że kotlety są wtedy o wiele delikatniejsze. Dziś przygotowałam trochę niecodzienną wersję, bo z
fetą; takie kotlety warto przed podaniem pokroić, by pokazać ich bogate wnętrze;)


Składniki :400 g.
mięsa wieprzowego z
szynki1
jajko2 średnie ugotowane
ziemniaki2 ząbki
czosnku1 duża
cebula1 płaska łyżka
ziół - co kto lubi - u mnie
majeranek i
zioła prowansalskiesól,
pieprzolej do smażenia
mąka ( u mnie kukurydziana ) do panierowania
Ser feta- do nadzianiaPrzygotowanie :
Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na niewielkiej ilości
oleju, aż się zeszkli i zmięknie. Do zmielonego
mięsa dodaję
jajko, przeciśnięte przez praskę
ziemniaki,
cebulę, drobno posiekany
czosnek i
zioła. Bardzo dokładnie wyrabiam, doprawiam
solą i
pieprzem. Z kawałka
mięsa wielkości małego
jajka robię płaski placuszek, na środku układam kawałek
sera, przykrywam drugim placuszkiem
mięsa i sklejam oba, formując zgrabnego kotlecika. W ten sposób przygotowuję wszystkie kotlety, obtaczam je w miseczce z
mąką, nadmiar
mąki otrzepuję. Smażę po ok. 5 minut z każdej strony.Przepis autorski.






