ßßß Cookit - przepis na Ciastka - Hamantasze

Ciastka - Hamantasze

nazwa

Wykonanie

Hamantasze, zwane także ,,uszami Hamana" były w tradycji żydowskiej przygotowywane 23 lutego, na Święto Purim. Spodobał mi się sposób przygotowywania ciasta, w trakcie zagniatania jest bardzo przyjemne, miękkie i miłe :) Na pewno wypróbuję je do czegoś innego.
W oryginale te ciastka są z masą makową, ja zastąpiłam ją słodką mieszanką suszonych fig, daktyli i moreli.
Składniki na ok. 20 ciasteczek :
125 g. masła
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1/2 łyżeczki pasty waniliowej ( lub kilka kropli olejku)
szczypta soli
1 rozmącone jajko do smarowania
Nadzienie :
po 8 suszonych fig, daktyli i moreli
garść słonecznika
Przygotowanie :
Suszone owoce pokroiłam w kawałki, wymieszałam ze słonecznikiem.
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę, ucierając dodałam żółtka i pastę waniliową. Dosypałam przesianą mąkę z solą i wymieszałam łyżką . Przełożyłam na stolnicę i delikatnie palcami zagniotłam ciasto w całość. Schłodziłam ok. pół godziny. Rozwałkowałam na grubość 3 mm, wycięłam kółka dużą szklanką (średnica 8 cm). Na środek każdego kółka nałożyłam łyżeczkę owoców, brzegi każdego kółka posmarowałam rozmąconym jajkiem. Skleiłam brzegi z trzech stron jak na zdjęciu, posmarowałam ciastka z zewnątrz jajkiem. Ułożyłam na blasze wyłożonej papierem i piekłam przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zainspirował mnie przepis z książki ,,Ciasteczka " Pata Alburey'a.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/ciastka-humentasze.html