Wykonanie
Moja propozycja na dzisiejsze popołudnie to bardzo kruche
ciastka z pysznym, kremowym,
waniliowym nadzieniem. Wykorzystałam przepis na ciasto z wczorajszych Hamantaszy, do środka dodałam mój ulubiony, uniwersalny
serek mascarpone.Teraz idę zrobić sobie
kawę :) Ktoś ma ochotę na taki duet? Zapraszam serdecznie ! :)


Składniki :Ciasto:125 g.
masła3/4 szklanki
cukru pudru1,5 szklanki
mąki pszennej3
żółtka1/2 łyżeczki pasty waniliowej ( lub kilka kropli
olejku)szczypta
soli1 rozmącone
jajko do smarowaniaKrem
waniliowy :300 g.
serka mascarpone2 pełne łyżki budyniu
waniliowego1 łyżeczka pasty waniliowej2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie :Wszystkie składniki kremu mieszam dokładnie na jednolitą masę.Miękkie
masło utarłam z
cukrem na puszystą masę, ucierając dodałam
żółtka i pastę
waniliową. Dosypałam przesianą
mąkę z
solą i wymieszałam łyżką. Przełożyłam na stolnicę i delikatnie palcami zagniotłam ciasto w całość. Schłodziłam ok. pół godziny.Rozwałkowałam ciasto na grubość 3 mm, podzieliłam na kwadraty. Co drugi nacięłam pośrodku, jak na zdjęciu. Na pełne kwadraty nałożyłam po łyżeczce kremu
waniliowego i przykryłam je naciętymi, sklejając brzegi. Każde
ciastko posmarowałam rozmąconym
jajkiem. Piekłam przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.Przepis autorski.





