Wykonanie

Kruchutkie, delikatne i wypełnione
kremem czekoladowym niewielkie trójkatne smażone pierożki,to moja kolejna propozycja na tłusty czwartek

Składniki:

300 g
mąki pszennej50 g
masła1
jajko50 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
wanilii100 ml
białego winaszczypta
solikrem czekoladowy / typu nutella/ na nadzienie
cukier puder do posypania
olej do głębokiego smażeniaWykonanie:-Przesianą
mąkę połączyć z miękkim
masłem,
jajkiem wymieszanym z
cukrem, dodać
wino,
wanilię i szczyptę
soli.-Składniki połączyć i wyrobić gładkie , jednolite ciasto.-Uformować kulę, owinąć w folię i umieścić na ok.30 minut w lodówce.-Ciasto podzielić na połowę , cienko rozwałkować /ok.3 mm/.-Na jednej części rozwałkowanego ciasta nałożyć w odstępach
krem czekoladowy.-Przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć i wykroić radełkiem trójkąciki w taki sposób by nadzienie znajdowało się w środkowej części.-Skleić dokładnie brzegi i smażyć partiami w gorącym
oleju z obu stron na złoty kolor.-Usmażone trójkąciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.-Przełożyć na półmisek i posypać obficie
cukrem pudrem.


